Koalície Spolu a PirSTAN sa dohodli na Programovom vyhlásení vlády a rozdelení rezortov

NETKY.SK • 3 November 2021, 06:32 • 2 min
Koalície Spolu a PirSTAN sa dohodli na Programovom vyhlásení vlády a rozdelení rezortov

PRAHA - České koalície Spolu a PirSTAN sa dohodli na koaličnej zmluve, Programovom vyhlásení budúcej spoločnej vlády a na rozdelení ministerských postov.

slovakia

left justify in out

Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil predseda koalície Spolu a kandidát na nového premiéra Petr Fiala, informoval český Deník N.

 

Stretnutie s prezidentom

Oznámenie bolo zverejnené po viac než 12-hodinovom utorkovom rokovaní. Fiala zároveň uviedol, že hospitalizovaný prezident ČR Miloš Zeman mu prostredníctvom hradného kancelára Vratislava Mynářa odkázal, že sa s ním stretne hneď, ako bude preložený na bežné nemocničné oddelenie z jednotky intenzívnej starostlivosti.

 

img

 

"(Prezident) sa teší na stretnutie so mnou, ktoré sa uskutoční vo chvíli, keď bude presunutý na normálnu izbu," uviedol predseda ODS Fiala, ktorého citoval server Novinky.cz.

 

Súvisiaci článok: Českej Snemovni bude zrejme predsedať žena

 

Rozdelenie ministerstiev

Koalícia Spolu obsadí v budúcej vláde okrem postu premiéra aj kreslá ministrov financií, obrany, práce, zdravotníctva, životného prostredia, kultúry a vedy a výskumu.

 

Piráti a Starostovia budú šéfovať rezortom vnútra, zahraničných vecí, priemyslu, školstva, miestneho rozvoja, záležitostí EÚ a novovytvorenému ministerstvu pre legislatívu.

 

img

 

Konkrétne mená budúcich ministrov na utorkovej večernej tlačovej konferencii nepadli. Podľa Fialu by koaličná zmluva mala byť podpísaná 8. novembra, teda v deň ustanovujúcej schôdze novozvolenej Poslaneckej snemovne dolnej komory českého parlamentu.

 

Väčšinová vláda

Koalícia Spolu, ktorá zvíťazila v parlamentných voľbách z 8. - 9. októbra, podpísala už niekoľko hodín po skončení hlasovania memorandum s koalíciou PirSTAN. V nej obe strany deklarovali, že chcú spoločne vytvoriť väčšinovú vládu. Prvé oficiálne rokovanie lídrov oboch koalícii sa konalo 13. októbra. V 200-člennej Poslaneckej snemovni majú dovedna 108 mandátov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Voľby v ČR zažili historický prepad. Andrej Babiš zmenil názor

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies