Koalícia zruší v parlamente priestupkovú imunitu poslancov

NETKY.SK • 30 September 2010, 07:01 • 2 min
Koalícia zruší v parlamente priestupkovú imunitu poslancov

Koalícia zruší v parlamente priestupkovú imunitu poslancov

slovakia

left justify in out

img

Koalícia chce v parlamente presadiť zrušenie priestupkovej imunity poslancov. Premiérka Iveta Radičová to dnes avizovala po rokovaní vlády s tým, že na tento krok bude stačiť hlasovanie nadpolovičnej väčšiny zákonodarcov.
Začiatkom budúceho týždňa sa stretne s predsedom opozičného Smeru-SD Robertom Ficom a budú rokovať o zúžení poslaneckej imunity, na ktorú už bude potrebná ústavná väčšina poslancov. "Budem rokovať o vecnom, obsahovom znení, mám presnú predstavu, ako by mala vyzerať," uviedla premiérka.
Radičová súhlasí, aby bol vypracovaný spoločný návrh, o ktorom už skôr hovoril Fico. "Samozrejme, som za spoločný návrh. Ale nie za každú cenu," zdôraznila premiérka. Dodala, že sa pokúsi na tému trestnoprávnej imunity zákonodarcov nájsť spoločnú reč.
Niektorí opoziční poslanci hovorili v minulosti o tom, že sa obávajú policajtov, ktorí by ich pred parlamentom neodôvodnene zdržiavali. "Ktože koho bude zdržovať, policajti? Ja teda neviem niekedy pochopiť niektoré myšlienkové toky, toto prepáčte je mimo môjho logického rámca uvažovania, to je nezmysel," reagovala Radičová. Premiérka už skôr vyhlásila, že od opozičného Smeru-SD bude žiadať záruky, aby v prípade dohody zahlasovali za dohodnutý návrh.
Vládny návrh zmeny Ústavy SR o obmedzení poslaneckej a sudcovskej imunity, ako aj nadväzujúcu novelu Trestného poriadku posunul parlament do ďalšieho čítania ešte v auguste. Zmenu Ústavy podporilo 81 poslancov zo 144 prítomných.
Vláda navrhuje zúžiť imunitu iba na hlasovanie a na výroky prednesené v parlamente. Oklieštenie imunity by sa malo dotknúť aj sudcov. Po novom by nemal byť potrebný ani súhlas pléna na trestné stíhanie poslancov. Naďalej zostáva zakotvenie potreby súhlasu NR SR, respektíve Ústavného súdu SR na vzatie poslanca, respektíve sudcu a generálneho prokurátora do väzby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona