KOALÍCIA: Vyriešila sporné body budúcoročného štátneho rozpočtu

NETKY.SK • 25 November 2010, 13:33 • 2 min
KOALÍCIA: Vyriešila sporné body budúcoročného štátneho rozpočtu

KOALÍCIA: Vyriešila sporné body budúcoročného štátneho rozpočtu

slovakia

left justify in out

Koaliční lídri sa na dnešnom viac ako štyri hodiny trvajúcom stretnutí dohodli na riešení otvorených otázok týkajúcich sa budúcoročného štátneho rozpočtu. Súhlasili s viacerými zmenami, ktoré zvýšia výdavky rozpočtu, ako aj krytím týchto výpadkov.
 "Vláda predkladá do NR SR zákony a rozpočet, ktorých cieľom je znížiť deficit budúci rok o 2,5 % alebo 1,7 miliardy eur tak, aby rozložila toto zaťaženie rovnomerne, spravodlivo a čo najmenej na nízkopríjmové rodiny a občanov. Udržíme takto predkladaný štátny rozpočet a dúfame, že poslanci, vedomí si svojej zodpovednosti, takéto návrhy podporia," vyhlásila po skončení Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
 Hlasovaním by tak mal prejsť napríklad návrh na platenie zdravotných odvodov z dividend, zároveň sa však upustilo od myšlienky zodvodniť príspevky do tretieho dôchodkového piliera. Pôvodne navrhované zvýšenie dane z piva o 49 % sa má zmierniť na 22 % v prípade malých a 27 % pri veľkých pivovaroch s produkciou nad 100.000 hektolitrov.
 Kompromisný návrh prijala koalícia aj v oblasti povinných pokladníc s tzv. fiškálnou pamäťou, ktorých zavedenie sa posunie o jeden a nie dva roky, ako pôvodne navrhovala vláda. "Ústretové zmeny boli prijaté pre sociálnu oblasť, kde pokračuje navýšenie prostriedkov pre rodinnú politiku, odporúčame schváliť zvýšenie a predĺženie poberania materskej, zmeny v rodičovskom príspevku, predĺženie ochrannej lehoty mamičiek na osem mesiacov," priblížila Radičová.
 Zdravotné odvody za poistencov štátu majú v budúcom roku klesnúť na 4,32 %, celkovo však pôjde do zdravotníctva o 2,1 % viac ako tento rok, zdôraznila premiérka. "Klesá platba za poistencov štátu, ale rastú iné verejné zdroje," podčiarkol minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
 Zároveň zdôraznil, že celkové rámce rozpočtu sa ani po prípadných zmenách nemenia a verejný deficit v budúcom roku dosiahne plánovaných 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Peniaze na vykrytie výpadkov spôsobených novými návrhmi sa majú nájsť napríklad znížením výdavkov na správu Sociálnej poisťovne či ministerstva práce, ale aj dodatočným zdanením podľa neho netransparentne a pre štát nevýhodne rozdaných emisných povoleniek pre súkromné podniky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona