Koalícia vedená Rijádom zneškodnila balistickú strelu vypálenú z Jemenu do Mekky

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 14:50 • 2 min
Koalícia vedená Rijádom zneškodnila balistickú strelu vypálenú z Jemenu do Mekky

RIJÁD - Letecká koalícia vedená Saudskou Arábiou zastavila balistickú strelu vypálenú z Jemenu tamojšími povstalcami zacielenú na saudskoarabskú Mekku. Podľa agentúry DPA to dnes oznámila dnes samotná koalícia.

slovakia

left justify in out

V Mekke sa v auguste uskutoční tradičná púť do tohto posvätného moslimského mesta. Protivzdušná obrana koalície zasiahla a zostrelila raketu v provincii Táif, približne 69 kilometrov od Mekky. Incident sa stal vo štvrtok večer. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré dostala k dispozícii saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA.

 

"Raketu vypálili milície húsíov smerom na svätú Mekku v zúfalej snahe skaziť pútnické obdobie hadždž," dodala letecká aliancia. Šiitskí povstalci v Jemene - húsíovia - vo štvrtok potvrdili, že na saudskoarabskú leteckú základňu Táif skutočne vypálili viacero balistických rakiet.

 

"Rakety zasiahli svoje ciele, na základni spôsobili veľké straty," bez ďalších podrobností informovala tlačová agentúra SABA, spolupracujúca s povstalcami. Púť do Mekky je jedným z piatich pilierov moslimskej viery a každý moslim by ju mal vykonať aspoň raz za život. Tohtoročný hadždž potrvá od 30. augusta do 4. septembra.

 

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď šiitskí húsíovia postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu.

 

Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili už o život tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru. V Jemene navyše vypukla epidémia cholery.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona