Koalícia uvažuje o znížení platov ministrov minimálne o...

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:03 • 2 min
Koalícia uvažuje o znížení platov ministrov minimálne o...

Koalícia uvažuje o znížení platov ministrov minimálne o...

slovakia

left justify in out

img

Koalícia uvažuje o znížení platov členov vlády minimálne o desať percent, šetriť sa bude aj na poslancoch. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady o tom informovala predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Návrhy predsedov koaličných poslaneckých klubov v Národnej rade (NR SR) ohľadom šetrenia výdavkov na poslancov bude koordinovať predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), podľa Radičovej však nič nebráni predložiť svoje návrhy ani opozičným klubom.
"Určite áno," odpovedala na otázku, či má v úmysle znižovať platy členov vlády. "Minimálne percentá sú tie, ktoré navrhujeme v štátnej správe celkovo, úsporu desiatich percent," doplnila Radičová.
"Ako predseda NR SR v spolupráci s ostatnými predsedami poslaneckých klubov pripravím komplexný návrh na zmeny v odmeňovaní poslancov a tento návrh predložím Koaličnej rade," doplnil Radičovú Sulík. Ďalšie podrobnosti zverejniť nechcel s tým, že budú predmetom diskusií s predsedami poslaneckých klubov a poslancami.
Koaličná rada dnes prerokovala pripomienky ku pripravovaným zmenám v kompetenčnom zákone, kde došlo podľa Radičovej v obidvoch diskutovaných oblastiach k dohode na ďalšom postupe, ako aj priebeh prípravy zákona o štátnom rozpočte.
Ministri pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) a dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Figeľ (KDH) by sa mali do zajtra dohodnúť ohľadom zmien v kompetenciách svojich rezortov a doriešiť ich potom v pripomienkovom konaní k novele kompetenčného zákona. "Tak, ako to bolo naformulované už v programových tézach, že výkon kompetencie ohľadom obchodných radcov prechádza (z Ministerstva hospodárstva, pozn. TASR) na Ministerstvo zahraničných vecí," komentovala ďalšie zmeny, ktoré má priniesť veľká novela kompetenčného zákona.
"Diskutovali sme postupnosť prác pri príprave zákona o štátnom rozpočte a aj to, o čom som dnes informovala členov vlády. Obdržia metodický pokyn a list, ako majú postupovať z hľadiska prípravy štátneho rozpočtu v zmysle schváleného Programového vyhlásenia vlády," povedala premiérka.
Koaličná rada rokovala aj o mene budúceho ministra životného prostredia, zverejnené by malo byť "koncom augusta". Na otázku, či sa uvažuje o Martinovi Ružinskom, Radičová neodpovedala.
Na novinársku otázku, či rokovala s SaS o situácii na ministerstve obrany, Radičová odpovedala, že nie. "Tam je postup jasný, vyšetrovanie sa spustilo. Ja už som sa vyjadrila, že oslovím pána ministra Ľubomíra Galka (SaS), aby sme nerobili zbytočné prieťahy, ale aby to postupovalo v zmysle zákonov," povedala. "Nezastieram svoju úvahu, že tento útok (voči ministrovi obrany, pozn. TASR) môže byť istou pascou. Môže byť prevenciou pred krokmi a opatreniami pána ministra, ktoré sú veľmi vážne a razantné. Ja chcem mať istotu, že za tým nie sú takéto hry. A ak naozaj pán minister pochybil, budú vyvodené dôsledky," vyhlásila Radičová.
Na otázku, ako hodnotí fakt, že niektorí členovia Smeru-SD dnes nehlasovali za pôžičku Grécku Radičová reagovala, že pôžičku vyjednali predstavitelia strany Smer-SD. "Jej vrcholní predstavitelia dali záväzok, predpokladám, že minimálne za svoju stranu. Zdá sa, že svoj záväzok nemysleli seriózne," povedala. Reakcie zahraničia na dnes schválené uznesenia o pôžičke Grécku a eurovale zatiaľ nezachytila.
Koaličnú radu zvolala Iveta Radičová na dnešný termín preto, aby v piatok 13. augusta stihla zvolať mimoriadnu schôdzu vlády venovanú nasledujúcej schôdzi parlamentu a od soboty 14. augusta si mohla vybrať dovolenku. "Aby sme stihli všetky zákony, ktoré majú ísť na septembrovú schôdzu, posledný termín je v piatok (13. augusta, pozn. TASR). Nič iné za tým nie je," dodala Radičová, ktorá chce ísť na dovolenku s dcérou do Chorvátska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies