Koalícia sa zhodla: Ústavný sudca by mal mať najmenej 45 rokov a ovládať svetový jazyk

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 17:37 • 2 min
Koalícia sa zhodla: Ústavný sudca by mal mať najmenej 45 rokov a ovládať svetový jazyk

BRATISLAVA - Vek minimálne 45 rokov, ovládanie aspoň jedného svetového jazyka, ale aj absolvovaná justičná resp. advokátska či prokurátorská skúška. Aj toto by mohli byť nové kritériá výberu kandidátov na ústavných sudcov tak, ako sa na nich zhodla vládna koalícia.

slovakia

left justify in out

"My sme tieto zmeny prerokovali na Koaličnej rade. Existuje viacmenej súhlas na stanovenie vekového limitu na minimálne 45 rokov. Zaoberáme sa vážne myšlienkou, či by každý kandidát na ústavného sudcu nemal mať justičnú, resp. advokátsku či prokurátorskú skúšku. Najzávažnejšia zmena je pri samotnej voľbe kandidátov. Teraz stačí jednoduchá väčšina, my navrhujeme, aby bolo potrebných minimálne 76 hlasov poslancov. Nemôžeme súhlasiť s ústavnou väčšinou, lebo v takom prípade by NR SR nebola schopná zvoliť nikoho," povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s dôvetkom, že nové podmienky výrazne zúžia okruh ľudí, ktorí sa budú môcť prihlásiť za kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, zároveň však zvýšia kvalitu tejto inštitúcie.

 

Šéf NR SR Andrej Danko (SNS) na margo vekovej hranice zdôraznil, že človek, ktorý nemá isté šediny či skúsenosti, by sa nemal o takýto post uchádzať. "Vek je určitou samozrejmosťou, lebo ÚS je výkladná skriňa práva," odkázal.

 

Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára koalícia uvažuje aj o tom, ako bude prebiehať samotné vypočúvanie kandidátov na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR.

 

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) doplnil, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) má pokyn pripraviť zákon čo najskôr tak, aby budúcoročná voľba kandidátov na ústavných sudcov prebehla už podľa nových pravidiel.

 

Ústavný súd SR čaká vo februári 2019 zásadná obmena, vymení sa deväť z jeho celkovo 13 sudcov. V novom zložení bude pracovať do roku 2031. Predošlá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) to označila za tému roka 2018 a už na jeho začiatku predstavila v koalícii svoj návrh zmien. Rozhovory vo vládnej trojke o tejto téme však viazli. Naplno sa rozbehli až po marcovej vládnej kríze, ktorú vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona