Koalícia sa na spoločnom nominantovi na post šéfa GP nedohodla

NETKY.SK • 3 November 2010, 08:08 • 2 min
Koalícia sa na spoločnom nominantovi na post šéfa GP nedohodla

Koalícia sa na spoločnom nominantovi na post šéfa GP nedohodla

slovakia

left justify in out

Vládnym stranám sa nepodarilo dospieť k zhode, a tak SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd nebudú v stredajšej (3.11.) tajnej voľbe podporovať jedného spoločného kandidáta na post generálneho prokurátora. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Poslanci SaS, KDH a Mosta-Híd by tak mali na základe dohody 51 hlasmi podporiť Evu Mišíkovú, SDKÚ-DS dá svojich 28 hlasov Jánovi Hrivnákovi. Najsilnejšia parlamentná strana Smer-SD zrejme podporí súčasného šéfa prokurátorov Dobroslava Trnku. To by mohlo znamenať, že v prvom kole nebude zvolený žiaden z kandidátov.
Premiérka zdôraznila, že programové vyhlásenie vlády v sebe obsahuje vážne návrhy zmien, týkajúce sa politickej kultúry, vymáhateľnosti práva či dôvery v inštitúcie a medzi také patrí aj generálna prokuratúra (GP). "Dohodli sme sa, že pre novú politickú kultúru, pre zvýšenie dôveryhodnosti aj GP, je nevyhnutná zmena, ktorá bude obsahovať tak systémové zadefinovanie GP v legislatíve ako aj personálna zmena," vysvetlila.
To, že majú SaS, KDH a Most-Híd inú predstavu o šéfovi prokurátorov ako SDKÚ-DS, Radičová rešpektuje. "Majú nárok a právo hlasovať za kandidáta, ktorého považujú za najvhodnejšieho na tento post. Tomuto ale predchádzalo oveľa vážnejšie rozhodnutie, a to, že predpokladom zvýšenia dôveryhodnosti aj GP je nevyhnutnosť zmeny," zopakovala s tým, že o voľbe rozhodujú výlučne poslanci a nie ona ani vláda.
Šéfka exekutívy zopakovala, že ak bude opätovne zvolený Trnka, je ochotná zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii premiérky. Ak nebude v stredu nikto zvolený, budú opäť nasledovať rokovania na poslaneckých kluboch. V prípade potreby zasadne aj Koaličná rada.
Predseda KDH Ján Figeľ zdôraznil, že napriek nedohode na spoločnom kandidátovi vidí posun v doterajšom stave, a tým je práve postoj, že zmena na GP je dosiahnuteľná. "Predpokladám, že zajtrajšie prvé kolo voľby by malo potvrdiť, že na tomto poste nebude kontinuita a druhé kolo zase naplniť odhodlanie k zmene," avizoval.
Na otázku, prečo dnes už neboli SaS, KDH a Most-Híd ochotní podporiť Hrivnáka tak, ako to deklarovali pred vyše týždňom, Figeľ odvetil, že odvtedy bol predložený návrh (nominácia Evy Mišíkovej, pozn. TASR) podporovaný 51 poslancami. "To je podstatné aj preto, lebo poslanci volia. Preto to nevidím len ako číslo, ale ako politickú dôveru voči konkrétnej osobe. Nevidím dôvod na spochybňovanie tohto postoja," vyhlásil.
Či nie je chybou SDKÚ-DS, že koalícia napokon nemá spoločného nominanta, nie je podľa Radičovej otázka na ňu. "Premiérka ani vláda nemá žiadnu možnosť ani právo vstupovať do voľby generálneho prokurátora. Z nášho klubu vzišli dva individuálne návrhy. Po dnešnom rokovaní na klube je ten záver, že návrh je jeden. Keď mne do tváre 28 poslancov potvrdzuje túto voľbu, ja nemám dôvod ich spochybňovať," uistila.
Na otázku, či okolnosti okolo voľby generálneho prokurátora nepoškodili imidž SDKÚ-DS, odvetila, že ona je podpredsedníčkou strany. "To že nebol jednotný klub a že z neho vzišli dva návrhy, je priestor pre diskusiu. Každý z poslancov mal dôvod, prečo predložil taký návrh ako predložil. Ak je istá etapa diskusie problém vnímania straníckej demokracie, tak potom poškodili, ak to problém nie je, tak potom nepoškodili," dodala.
V prípade, že sa budú poslanci NR SR držať dohôd vo svojich stranách, v stredu v prvom kole by nemal byť zvolený ani jeden nominant, keďže nikto nemôže získať nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov zúčastnených na voľbe. Do druhého kola potom postúpia dvaja najúspešnejší, čo by mali byť Trnka (najmä s podporou Smeru-SD) a Mišíková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies