Koalícia sa dohodla na rozpočte, na výdavkoch ušetrí 980 mil. eur

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:08 • 2 min
Koalícia sa dohodla na rozpočte, na výdavkoch ušetrí 980 mil. eur

Koalícia sa dohodla na rozpočte, na výdavkoch ušetrí 980 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

Vládna koalícia sa definitívne dohodla na budúcoročnom štátnom rozpočte. Z plánovanej konsolidácie verejných financií na úrovni 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) tak úspory výdavkov budú predstavovať 980 miliónov eur alebo 1,4 % a zvýšené príjmy 770 miliónov eur alebo 1,1 % HDP.
Napriek škrtom v mnohých oblastiach sa koalícia rozhodla navýšiť zdroje napr. na výstavbu diaľnic, sociálnu oblasť, protipovodňové opatrenia či školstvo, priblížila v prestávke dnešného rokovania Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Dokázali sme sa nielen dohodnúť na znížení deficitu postupne pod 3 %, ale budeme šetriť tak, že sme si zároveň vytvorili dostatok zdrojov na kľúčové priority," zdôraznila.
Základný rámec príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu na budúci rok bude predložený už v stredu 22. septembra na rokovanie vlády a v piatok 24. septembra by mal byť návrh, rozpracovaný už na jednotlivé kapitoly, predložený aj do parlamentu.
"Podarilo sa nám za dva mesiace dohodnúť na takých opatreniach, ktoré dúfam prijmú občania s porozumením. Nerobilo nám to radosť, preto sme sa k mnohým témam znovu vracali. Tie rozhodnutia sme nerobili preto, aby sme občanov trápili, ale aby SR mohla začať normálne fungovať," zdôvodnila potrebu konsolidácie verejných financií Radičová.
K úspore spomínaných 980 miliónov eur podľa nej dôjde najmä znižovaním mzdových výdavkov štátu, výrazným škrtom výdavkov na prevádzku úradov, ako aj zastavením plytvania v zákazkách štátu. Radičová zdôraznila, že šetrenie sa bude realizovať tak, aby sa minimalizovali dopady na najohrozenejšie skupiny obyvateľov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies