Koalícia sa dohodla, cesta pre telerozhlas je voľná

NETKY.SK • 19 November 2010, 13:04 • 2 min
Koalícia sa dohodla, cesta pre telerozhlas je voľná

Koalícia sa dohodla, cesta pre telerozhlas je voľná

slovakia

left justify in out

Vzniku novej inštitúcie, ktorá bude združovať Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, už prakticky nestojí nič v ceste. Zástupcom koaličných strán sa podarilo odstrániť najväčšie trecie plochy v navrhovanom zákone z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS). Informuje o tom webový portál Aktuálne.sk, ktorému to potvrdilo viacero predstaviteľov vládneho štvorlístka. V súčasnosti sa tak už diskutuje prevažne len o technických záležitostiach.
      Poslanci Slobody a Solidarity chcú podľa portálu napríklad dosiahnuť, aby sa neopakovali nedorozumenia ako pred niekoľkými týždňami s členmi Rozhlasovej rady. Zákonodarcovia sa vtedy nevedeli dohodnúť, či majú troch jej členov odvolať z dôvodu, že sa uchádzali o dôveru voličov v parlamentných voľbách.
      Svoje požiadavky vo štvrtok (18.11.) podvečer prezentovali navyše aj členovia Mosta-Híd. "Poslanci tejto strany by chceli v Krajcerovom návrhu zachovanie rozhlasového projektu, akým bolo Rádio Patria. Podľa ich názoru by navyše malo mať vysielanie pre národnostné menšiny väčšie zastúpenie aj v programe verejnoprávnej televízie. Okrem toho by takéto vysielanie malo fungovať ako samostatná jednotka a nie ako súčasť iných oddelení, napr. spravodajstva a podobne," informuje portál.
      Otvorenou otázkou zostáva, kto sa stane dočasným štatutárom "telerozhlasu". Možnosť, že by túto úlohu prevzal na istý čas minister, sa podľa portálu totiž nepozdáva ani samotnému Krajcerovi. Ako možným riešením sa ukazuje ustanovenie dočasného kolektívneho orgánu, ktorý by riadil novú inštitúciu.
      Koaličný štvorlístok naproti tomu už v zásade súhlasil s možnosťou voľby novej dozornej rady, ako aj nového generálneho riaditeľa v parlamente. V prípade rady sa diskutuje len o počte, koľko z deviatich členov by malo byť právnikov, ekonómov, odborníkov a pod.
      Či sa predbežné koaličné dohody aj zrealizujú, bude jasnejšie zrejme v utorok 23. novembra, kedy zasadne parlamentný výbor pre kultúru a médiá. "Otázne je pritom ešte hlasovanie štyroch poslancov OKS, ktorí na verejnosti prezentovali viaceré výhrady k zámerom rezortu kultúry," informuje portál.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies