KOALÍCIA: R. Fico odvolávaný nebude, vládne strany to nechávajú na jeho svedomí

NETKY.SK • 8 Február 2011, 08:26 • 2 min
KOALÍCIA: R. Fico odvolávaný nebude, vládne strany to nechávajú na jeho svedomí

KOALÍCIA R. Fico odvolávaný nebude, vládne strany to nechávajú na jeho svedomí - Politika Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico napokon nebude na pôde parlamentu čeliť odvolávaniu z funkcie podpredsedu Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

img

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico napokon nebude na pôde parlamentu čeliť odvolávaniu z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Dohodli sa na tom lídri vládnych strán na dnešnom viac ako päťhodinovom zasadnutí Koaličnej rady.S návrhom odvolať Fica z funkcie prišiel predseda zákonodarného zboru Richard Sulík (SaS). Chcel tak vyvodiť zodpovednosť za dva zákony Ficovho kabinetu, ktoré nedávno Ústavný súd SR označil za protiústavné a podľa šéfa SaS tak boli spôsobené Slovensku miliónové škody. Zvyšok koalície sa však so Sulíkovou iniciatívou nestotožnil. "Ústavným súdom vrátené zákony, ktoré znamenajú škody pre SR a ktoré sa budeme snažiť minimalizovať, sú zodpovednosťou všetkých poslancov, ktorí za ne hlasovali," uviedla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).Tvrdí, že je rovnako zodpovednosťou každého politika, ako sa k tejto veci postaví. Podľa šéfky exekutívy je tento verdikt Ústavného súdu (ÚS) SR neporovnateľný s inými, ktoré napríklad spočívajú v náhrade miezd. "Toto je iné, budeme to musieť riešiť z hľadiska arbitráží aj z hľadiska platieb občanom, ktorí boli vyvlastnení. Je to na svedomí právnika, ktorý predložil takéto zákony a jeden z nich odmietol ísť obhajovať na ÚS," dodala.Fico nedávno na margo Sulíkovho návrhu povedal, že vládna koalícia trpí nejakou Fico- a Smerofóbiou a keďže sa jej nedarí a má jeden škandál za druhým, rozhodla sa to prekryť útokom na lídra opozície. "Ľudia zhodnotia najlepšie, čo je správne a čo nie," odkázal.Ústavný súd SR 26. januára rozhodol, že zákon o zdravotných poisťovniach (ZP) a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý zakazuje zisk ZP a obmedzuje ich nakladanie s kladným hospodárskym výsledkom, je protiústavný. Sporné ustanovenia zákona zaviedla predchádzajúca vláda Roberta Fica.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona