Koalícia pripravuje veľký sociálny balík, chce napríklad vyššiu minimálnu mzdu

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 17:52 • 2 min
Koalícia pripravuje veľký sociálny balík, chce napríklad vyššiu minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). Po skončení utorkového rokovania koaličnej rady to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico. Veľa konkrétností o balíku nepovedal, spomenul zvyšovanie minimálnej mzdy či platov v štátnej správe.

slovakia

left justify in out

"Ideme veľmi rázne ďalej. Po Veľkej noci sa stretneme s ministrom financií a ideme hovoriť o obrovskom sociálnom balíku pre slovenskú verejnosť. Bude to balík realizovaný predovšetkým v roku 2019. Budú to veci, ktoré budú vyplývať z faktu, že tejto krajine sa darí," vyhlásil na tlačovej konferencii Fico, ktorý chce vnášať do fungovania vládnej koalície silný sociálny rozmer a stabilitu.

 

Veľa konkrétností k balíku nepovedal, spomenul, že by malo ísť o výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy i platov v štátnej správe. "Toto s vysokou pravdepodobnosťou bude gro veľkého sociálneho balíka," poznamenal Fico. Zároveň potvrdil zámer znižovať deficit verejných financií. K jeho zníženiu by malo dôjsť podľa Fica aj v roku 2019. "Sme na ceste ďalšieho poklesu deficitu," doplnil šéf Smeru-SD.

 

Expremiér zablahoželal vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorá v pondelok získala dôveru parlamentu. Poukázal, že získala o dva hlasy viac ako tá jeho spred dvoch rokov. Zároveň vyhlásil, že neexistuje alternatíva voči tejto vláde. Zdôraznil, že ide o stabilitu Slovenska. Fico je rád, že sa podarilo politickú krízu vyriešiť demokratickým spôsobom a nie štátnym prevratom, o ktorý sa niekto pokúšal.

 

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých ešte donedávna Most-Híd hovoril ako jedinom riešení politickej krízy, neboli najlepším riešením. "Prešli sme skúškou demokracie. Nie je isté, či ju zvládla aj opozícia, ktorá zneužívala vraždu dvoch mladých ľudí a kydala špinu na koaličných poslancov, ale určite skúšku zvládla vládna koalícia, lebo ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu," povedal Bugár.

 

Predseda SNS a NRSR Andrej Danko poďakoval tým, ktorí prispeli k ukončeniu vládnej krízy. Skúška čaká vládne strany podľa neho v najbližších parlamentných voľbách. Vyzdvihol schopnosť koalície robiť kompromisy, čo opozícia podľa neho nedokáže.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona