Koalícia prináša výsledky! SaS sa vracia na koaličné rady

NETKY.SK • 21 Jún 2022, 16:48 • 2 min
Koalícia prináša výsledky! SaS sa vracia na koaličné rady

BRATISLAVA – Premiér Eduard Heger (OĽaNO) považuje stretnutie s predsedom Národnej rady (NR) SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) za úspešné.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval, že spoločný záujem o stabilitu a dobré fungovanie vládnej koalície prevláda. Dôkaz vidí v návrate SaS na koaličné rokovania, čo považuje premiér za správne a nevyhnutné. Podotkol, že koalícia má výsledky, za ktoré sa nemusí hanbiť. Dôsledkom osobných sporov a útokov medzi partnermi je však podľa predsedu vlády negatívny obraz o práci koalície.

 

img

 

„Ako predseda vlády chcem občanov informovať, že obrusujem názorové hrany, znižujem osobné animozity medzi členmi koalície, ale necítim potrebu o tom dennodenne informovať. Robím to v záujme plnenia ambiciózneho vládneho programu, aby sme napriek bezprecedentným krízam od vzniku nášho štátu doviedli Slovensko k riadnym voľbám v lepšej sociálnej i hospodárskej kondícii,“ uviedol premiér.

 

Tvrdí, že súčasná vláda nie je zahltená korupčnými kauzami ako tá predchádzajúca a za nezhodami partnerov sú odlišné preferencie a potreby ich voličov. Tie podľa neho dokážu riešiť nachádzaním kompromisov. Dodal, že berie vážne výhrady občanov voči množstvu sporov vo vláde a osobným útokom. „Ako predseda vlády sa snažím ísť príkladom, vyhýbam sa osobným útokom a k takémuto korektnému správaniu nabádam aj mojich koaličných partnerov,“ tvrdí.

 

img

 

Šéf parlamentu v pondelok inicioval stretnutie s premiérom a ministrom hospodárstva v súvislosti so situáciou v koalícii. Podľa slov Kollára mal premiér prisľúbiť Sulíkovi, že osobné útoky zo strany ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča sa skončia. Na otázku, prečo nebol na stretnutí aj Matovič odpovedal Kollár tým, že chcel mať výsledok a niekam sa posunúť. Argumentoval osobnou animozitou medzi Sulíkom a Matovičom. Podčiarkol, že minister financií o rokovaní vedel a nekonalo sa poza jeho chrbát.

 

 

SaS by peniaze na krúžkovné použila inak, vracia sa na koaličné rady.

Financie v objeme 500 miliónov eur plánované na tzv. krúžkovné by mali byť použité skôr na zdravotníctvo, školstvo, justíciu a pomoc tým, ktorí sú naozaj odkázaní. Tvrdí to SaS, ktorá by svoje konkrétne návrhy chcela prerokovať s koaličnými partnermi, a preto sa od budúceho týždňa vracia na rokovania koaličných rád. SaS navrhuje zvýšenie platov v rezorte školstva v objeme približne 190 miliónov eur, necelých 7 miliónov eur na zvýšenie platov v rezorte spravodlivosti a približne 470 miliónov eur pre zdravotníctvo.

 

img

 

„Aj z dôvodu, aby sme tieto naše návrhy vedeli prerokovať s našimi koaličnými partnermi, sa od budúceho týždňa vraciame na rokovania koaličných rád,“ avizoval. Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) skonštatoval, že ich návrhy sú za viac ako 500 miliónov eur, chýbajúcu sumu by riešil z dobrého vývoja verejných financií. Zdôraznil, že štát vyberie za rok 2022 o 2,5 miliardy eur viac ako bola realita vlaňajška.

 

img

 

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) navrhuje v prípade zdravotníctva zvýšiť platbu za poistenca štátu na 4 %. Upozornila, že pravidelne sa nesystémovo dofinancováva zdravotníctvo. Znamenalo by to podľa nej aj stabilizáciu zdravotníckeho personálu a zvýšenie platov zdravotníkov. Viskupič zároveň podotkol, že pomoc v súčasnej situácii musí ísť najmä tým najviac zraniteľným. SaS preto navrhla „dáždnik pomoci“, ktorý zahŕňa mimoriadne zvýšenie životného minima, rozšírenie okruhu poberateľov príspevku na bývanie, zníženie krátenia dávok v hmotnej núdzi a zvýšenie príspevku na bývanie.

 

Možno vás zaujme: Smer-SD: Obchodné reťazce predávajú niektoré komodity až s 200-percentnou maržou!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona