Koalícia požaduje Galkov odchod z funkcie šéfa výboru, dôvodom je zneužívanie Vojenského obranného spravodajstva v prospech SaS

NETKY.SK • 14 Február 2018, 15:36 • 2 min
Koalícia požaduje Galkov odchod z funkcie šéfa výboru, dôvodom je zneužívanie Vojenského obranného spravodajstva v prospech SaS

BRATISLAVA - Koalícia bude trvať na odchode Ľubomíra Galka (SaS) z funkcie predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov koaličných strán po tom, ako koalícia odsunula diskusiu o zneužívaní Vojenského obranného spravodajstva (VOS) údajne v prospech SaS za čias ministra obrany Ľubomír Galka a po tom, ako poslanca vyzvala na odchod z funkcie predsedu výboru.

 

"Pán Galko to má v rukách. Ak odstúpi z výboru, ten bod ani nemusí byť. Kým bude predsedom výboru, poslanci vládnej koalície naň nepôjdu a výbor bude nefunkčný," uviedol podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák potvrdil, že budú trvať na Galkovom odchode. Tvrdí, že koalícia ale ešte nevie, či Galka odvolá, ak sám neodstúpi. Nazdáva sa, že na základe medializovaných informácií by Galko nemal šéfovať výboru.

 

Bugár pripomenul, že podľa medializovaných informácií sa malo VOS za Galkových čias zneužívať v prospech SaS. Uviedol, že u odpočúvaných sa mal zisťovať názor na SaS. "To je v obžalobe a to je katastrofa," povedal Bugár. Väčšina pléna v utorok (13.2.) na návrh Petra Šucu (Smer-SD) odhlasovala, že sa bude v stredu popoludní zaoberať zneužívaním VOS údajne v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď bol ministrom obrany. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár poukázal, že vtedy SaS nesúhlasila.

 

Teraz, keď koalícia bod odsunula na začiatok budúcej schôdze, by už podľa Blanára SaS chcela diskutovať na aktuálnej schôdzi. Koalícia odsunutie bodu odôvodnila Galkovým zdravotným stavom, o ktorom informovali médiá. "Zvažovali sme všetky alternatívy, ale keď bolo medializované ochorenie, tak Národná rada rozhodla, ako rozhodla," uviedol Bernaťák. Bugár vysvetlil, že opozícia mala v pláne obviňovať koalíciu z hyenizmu. "Radšej sme nerokovali," povedal Bugár, podľa ktorého treba Galkovi želať pevné zdravie. "To potrebuje najviac," poznamenal.

 

Šéf Mosta-Híd odmieta, že by koalícia zaraďovala bod o zneužívaní VOS, hoci vedela o Galkovej chorobe. "Včera sme to zaradili a dnes sme sa v novinách dozvedeli, že je chorý," povedal Bugár. Podľa neho je teraz opozícia nervózna, lebo jej koalícia prekazila plán označovať ju za hyeny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona