Koalícia pokračuje s náletmi v Jemene, zaútočila na metropolu Saná

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 11:41 • 2 min
Koalícia pokračuje s náletmi v Jemene, zaútočila na metropolu Saná

KÁHIRA - Vojenská koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou v noci z pondelka na utorok uskutočnila nálety na pozície Húsíovcov v jemenskej metropole Saná. Informovali o tom obyvatelia oblasti.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý útok na hlavné mesto od skončenia päťdňového prímeria, ktoré vypršalo v nedeľu o 22:00 SELČ. Koalícia obnovila nálety ešte v noci z nedele na pondelok, hneď po skončení pokoja zbraní, pričom tie prvé zacielila na pozície šiitských povstalcov v južnom prístave Aden. Húsíovci zase informovali o tom, že v pondelok začali s mínometnou paľbou v provincii Nadžran na juhu Saudskej Arábie.

 

Konflikt medzi vládnymi silami a šiitskými povstalcami ako aj koaličné nálety, ktoré trvajú v Jemene od marca, si vyžiadali už najmenej 1400 mŕtvych vrátane mnohých civilistov. Viac než 300 000 ľudí ušlo pred násilím zo svojich domovov. Humanitárna situácia v Jemene je podľa OSN katastrofálna. Mnoho nemocníc bolo zničených, ďalšie sú preplnené a viaceré bez elektrickej energie či funkčných generátorov. V krajine je nedostatok paliva na prevádzku sanitiek a čističiek vôd. Päťdňové prímerie, ktoré sa skončilo v nedeľu, a to aj napriek výzvam OSN a ďalších humanitárnych organizácii o jeho predĺženie, poslúžilo práve na to, aby humanitárni pracovníci dodali obyvateľom v núdzi základné zásoby potravín, liekov a paliva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona