Koalícia podporuje veto prezidenta voči protimnožiteľskému zákonu

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 14:38 • 2 min
Koalícia podporuje veto prezidenta voči protimnožiteľskému zákonu

BRATISLAVA – Protimnožiteľský zákon z dielne SaS, ktorý mal od mája regulovať množenie psov, zrejme druhýkrát v parlamente neprejde. Koaliční poslanci z Ústavnoprávneho výboru NR SR dnes totiž nepodporili odmietavé stanovisko voči vetu prezidenta Andreja Kisku, ktorý právnu normu vrátil ako celok.

slovakia

left justify in out

Opozičnú novelu schválili poslanci Národnej rady SR 14. februára. Prezident v rozhodnutí ocenil snahu predkladateľov zaviesť reguláciu činností tzv. množiteľov psov z dôvodu, že na Slovensku je veľmi rozšírené nekontrolované množenie psov s cieľom predaja šteniat, a to najmä do zahraničia. Hlava štátu je však zároveň presvedčená, že právna úprava nerieši tieto problémy vhodným spôsobom a neprinesie očakávané zlepšenie v tejto oblasti. Schválený zákon sa totiž negatívne dotkne veľkej skupiny poctivých chovateľov psov, ktorí pri predaji čo i len jedného šteňaťa zo svojho chovu budú povinní si založiť živnosť, informovala prezidentská kancelária.

 

"Regulácia zákonodarcom namierená na nekalú činnosť tzv. množiteľov psov postihne aj slušných chovateľov, ktorí chovajú psov ako svoju záľubu a predaj šteniat pre nich nepredstavuje sústavnú činnosť a zdroj pravidelného zisku," konštatoval Kiska.

 

Určite nezamýšľaným negatívnym dôsledkom schválenej právnej úpravy je podľa prezidenta aj to, že ustanovenie regulovaného chovu psov za podnikanie by znemožnilo veľkej skupine zamestnancov, ako sú úradníci, policajti, vojaci, vykonať odplatný prevod šteniat do vlastníctva inej osoby, pretože tieto osoby majú zo zákona zakázané podnikať.

 

Ďalší vážny nedostatok vidí Kiska v tom, že možno očakávať, že schválený zákon nebude v praxi dostatočne efektívnym nástrojom pri boji proti tzv. množiteľom psov, keďže ho bude možné napríklad obchádzať formou darovania šteniat.

 

Prezident privítal ambíciu ministerstva pôdohospodárstva prísť v roku 2017 s novelou zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá by mala problémy nastolené schváleným zákonom riešiť komplexne. Ministerstvo novelu kritizovalo. Uviedlo, že bude mať vážny negatívny dosah na poctivých chovateľov aj štátnych zamestnancov a množiteľov nevyrieši.

 

Cieľom novely od SaS je regulovať množenie psov, ak ide o podnikanie a šteňatá sa predávajú. Chov psov, kde sa šteňatá darujú, má ostať mimo regulácie. Novela zavádza tzv. regulovaný chov psov ako formu podnikania, na ktorú je potrebný živnostenský preukaz.

 

Každého psa, ktorý sa v regulovanom chove narodí, by mal chovateľ označiť a identifikovať a bude povinný zabezpečiť, aby samica psa, ktorá je súčasťou tohto chovu, bola veterinárne ošetrená po každej ukončenej gravidite, najmenej však raz ročne. Tí, ktorí šteňatá predávajú už v súčasnosti, majú mať čas do konca júla 2017, aby si zabezpečili regulovaný chov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona