Koalícia opäť zabojuje proti čiernym stavbám, podporu deklaruje aj SaS

NETKY.SK • 26 September 2011, 17:26 • 2 min
Koalícia opäť zabojuje proti čiernym stavbám, podporu deklaruje aj SaS

Koalícia opäť zabojuje proti čiernym stavbám, podporu deklaruje aj SaS

slovakia

left justify in out

img

Vládna koalícia sa opäť pokúsi zabojovať proti čiernym stavbám. Po tom, čo v júni zámer prísnejšie ich pokutovať potopili poslanci SaS, bude mať plénum NR SR na stole novelu stavebného zákona, ktorá zavádza povinnosť odstrániť stavbu alebo akýkoľvek objekt zhotovený bez stavebného povolenia na cudzom pozemku a bez písomného súhlasu majiteľa pozemku.
S právnou úpravou prichádzajú poslanci Ľudovít Kaník, Kamil Homoľa, Štefan Kužma (všetci SDKÚ-DS), Alojz Přidal a Július Stanko (obaja KDH) s tým, že odstránenie stavby má vykonať stavebný úrad na základe žiadosti vlastníka pozemku a na náklady majiteľa alebo nájomcu zhotovenej stavby či objektu. "Cieľom navrhnutej novely je zásadným spôsobom zamedziť rozširovaniu výstavby čiernych stavieb a objektov na cudzích pozemkoch," uvádzajú poslanci.
Zároveň má platiť, že ak vlastník alebo nájomca stavby bez stavebného povolenia ju neodstráni do 30 dní od nadobudnutia účinnosti nariadenia na jej odstránenie, urobí to za neho obec na náklady vlastníka do 60 dní. Ak obec túto povinnosť poruší, je povinná zaplatiť vlastníkovi pozemku sankciu vo výške 1000 eur za každý začatý mesiac po uplynutí lehoty na odstránenie stavby.
Nové povinnosti vyplývajúce z navrhovanej novely sa budú vzťahovať len na stavby, ktoré vznikli až po účinnosti tohto zákona. Tá je navrhovaná na deň vyhlásenia v Zbierke zákonov.
Poslanci NR SR majú návrh novely zákona prerokovať v prvom čítaní už na októbrovej schôdzi. Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár pre TASR deklaroval, že jeho poslanci sa už pri hlasovaní nepomýlia a novelu podporia. Koncom júna nepodporilo zvýšenie pokút celkovo sedem poslancov SaS. Buď sa zdržali (Richard Švihura, Szilárd Somogyi, Štefan Tomčo) alebo hlasovali proti (Juraj Droba, Ľudovít Jurčík, Milan Laurenčík). Stanislav Fořt nehlasoval vôbec.
Výsledok hlasovania pobúril KDH, ktorého predstavitelia hovorili o flagrantnom porušení Koaličnej zmluvy. "SaS bezprecedentným spôsobom, bez toho, aby o tom informovala vopred, odmietla splniť základnú programovú prioritu a my to považujme za hrubé a flagrantné porušenie Koaličnej dohody," povedal vtedy Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že ak si SaS myslí, že bude môcť ďalej takto pokračovať a provokovať jednotu koalície, tak je na veľkom omyle. "Všetko má svoje hranice, všetko má svoju trpezlivosť, ale politika musí byť zodpovednou. No toto hlasovanie považujeme za vrchol nezodpovednosti," upozornil podpredseda parlamentu.
Kollár vtedy uznal omyl svojich poslancov. "Jasne som dával klubu signál, že majú hlasovať za," deklaroval v júni. Uistil, že liberáli sú zodpovední politici a za omyl sa patrí ospravedlniť.
Minister dopravy Ján Figeľ v neschválenej právnej norme navrhoval až desaťtisícové pokuty. Najvyššiu, až do sumy 170.000 eur, mal dostať od stavebného úradu alebo inšpekcie ten, kto stavia v chránenom území alebo ochrannom pásme bez stavebného povolenia. Spodná hranica za tento priestupok mala byť 3000 eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies