Koalícia odmietla väčšiu transparentnosť, tvrdí Dostál

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 18:06 • 2 min
Koalícia odmietla väčšiu transparentnosť, tvrdí Dostál

BRATISLAVA - Vládna koalícia odmietla väčšiu transparentnosť v eurofondoch, myslí si poslanec za SaS a predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. Zdôvodnil to tým, že pri hlasovaní o novele kompetenčného zákona v parlamente vo štvrtok nebol schválený návrh na podstatné rozšírenie zverejňovania informácií z informačných monitorovacích systémov týkajúcich sa využívania prostriedkov z fondov Európskej únie. Pozmeňujúci návrh predložil Dostál spolu s poslancom Martinom Poliačikom (SaS).

slovakia

left justify in out

Novela kompetenčného zákona by podľa vlády mala predstavovať reálny nástroj na plnenie jej programového vyhlásenia a v súlade s ním majú byť posilnené princípy transparentnosti, efektívnosti, účelovosti a výsledkovej orientácie pri využívaní fondov EÚ.

 

"Doterajšia úroveň transparentnosti čerpania fondov EÚ však nie je dostatočná," uviedol Dostál s tým, že ani schválená novela zákona neprináša v tomto smere žiadne zlepšenie. "Verejná správa disponuje dostatkom informácií, ktoré sú zhromaždené a v prehľadnej forme usporiadané v rámci informačných systémov. Zväčša ide o informácie, ktoré je možné sprístupniť na základe žiadosti o informácie podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Nie sú však aktívne zverejňované," argumentuje poslanec.


Dostál a Poliačik v parlamente navrhli, aby informácie z informačných systémov týkajúcich sa čerpania fondov EÚ boli zverejňované spôsobom umožňujúcim hromadný prístup, čiže na internete. Chceli tak dosiahnuť zvýšenie transparentnosti pri využívaní fondov EÚ, zlepšenie podmienok pre kontrolu zo strany verejnosti, zužovanie priestoru pre korupciu a zjednodušenie prístupu verejnosti k informáciám.

 

"Z tohto dôvodu by bolo potrebné rozčleniť informačné systémy na verejnú a neverejnú časť. Neverejnú časť by tvorili osobné údaje fyzických osôb s výnimkou mena, priezviska a titulu. Všetky ostatné informácie by tvorili verejnú časť a boli by zverejňované na internete. Podobným spôsobom sa na verejnú a neverejnú časť člení napríklad živnostenský register," uviedol Dostál.


Poslanci strán vládnej koalície odmietnutím opozičného návrhu, ktorým sa mohla do procesu prerozdeľovania eurofondov vniesť väčšia transparentnosť, podľa Dostála prepásli jednu z prvých príležitostí na plnenie vládneho programu. Dodal, že namiesto toho "po zneužití skráteného legislatívneho konania schválili pre podpredsedu vlády Petra Pellegriniho úrad, medzi deklarovanými úlohami ktorého je aj posilnenie transparentnosti, avšak zároveň reálne plnenie tejto úlohy odmietli".


Poslanci vládnej koalície odmietli aj druhý pozmeňujúci návrh Dostála a Poliačika. Žiadali, aby v kompetenčnom zákone bolo uvedené, že funkcia tretieho štátneho tajomníka, ktorú môžu na základe novely vytvárať na ministerstvách v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ, bola zrušená najneskôr do dvoch mesiacov po skončení predsedníctva. Tým by sa priamo v zákone zaistilo, aby doplnenie tretieho štátneho tajomníka naozaj bolo iba dočasnou záležitosťou súvisiacou s deklarovaným účelom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies