Koalícia obmedzila rozpravu časom, Smer vyzval na zásah kukláčov

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 14:47 • 2 min
Koalícia obmedzila rozpravu časom, Smer vyzval na zásah kukláčov

Koalícia obmedzila rozpravu časom, Smer vyzval na zásah kukláčov

slovakia

left justify in out

img

Pod hrozbou, že opozičný Smeru-SD sa pokúsi natiahnuť rozpravu k návrhom volebného poriadku a k voľbe generálneho prokurátora až do ďalšieho týždňa, koalícia dnes pristúpila k časovému obmedzeniu rozpravy. Takýto postup umožňuje rokovací poriadok. Poslanci sa zároveň dohodli, že schôdza potrvá nepretržite dovtedy, kým sa neprerokujú oba jej body.
      Z časového obmedzenie vyplýva, že diskusia k návrhu rokovacieho poriadku a k voľbe generálneho prokurátora môže trvať najviac po 12 hodín ku každému bodu. Takýto zvolený postup sa nepáčil Smeru-SD, ktorého poslanci reagovali piskotom, pokrikmi a búchaním po stole. "Dávam návrh, aby ste na opozíciu rovno poslali kukláčov, nech nás odtiaľto vyvedú a nemusíme povedať vôbec nič," reagoval Pavol Paška (Smer-SD). Ten je nakoniec jediným písomne prihláseným poslancom do rozpravy.
      Podľa rozpisu má Smer-SD ako najsilnejšia parlamentná strana k dispozícii na vystúpenia ku každému z dvoch bodov programu schôdze po necelých päť hodín. Ostatné strany menej, keďže majú menší počet poslancov. Zhruba štvorminútový priestor dostanú aj nezávislí členovia snemovne.
      Smer-SD už krátko po otvorení schôdze žiadal, aby sa rokovanie vôbec nekonalo. "Schôdza je dôkazom porušovania Ústavy SR a zneužívania stavu právnej neistoty, ktorý nastal po tom, ako Ústavný súd SR vydal predbežné opatrenie," argumentoval Paška. Tiež apeloval, že jeho strana chce riadnu tajnú voľbu. "Robíte si žarty z ľudí na Slovensku," odkázal.
      K jeho výzve sa pripojil aj Ján Slota (SNS). "Myslíme si, že toto divadlo znechucuje všetkých. Ak dôjde k tajnej voľbe, SNS odchádza z tohto rokovania," avizoval. Za Paškov návrh však zahlasovali len 69 poslanci zo 147 prítomných. Slota so svojimi poslancami už rokovanie medzitým pustil.
      Napriek pôvodnému zámeru vládnych strán voliť šéfa prokurátorov verejne, má byť dnešná voľba po dohode na návrh 15 poslancov tajná. Takýto postup umožňuje spomínaná schválená novela zákona o rokovacom poriadku, ktorej niektoré paragrafy hovoriace primárne o verejnej voľbe pozastavil ÚS. Parlament sa týmto verdiktom zatiaľ riadiť nemusí, keďže ešte nevyšiel v Zbierke zákonov, no tajnou voľbou chce Sulík vyhovieť "čudnému" rozhodnutiu ÚS.
      Oproti predchádzajúcej voľbe generálneho prokurátora čakajú poslancov niektoré zmeny. Na rozdiel od minulosti budú vkladať hlasovacie lístky do obálok, každý bude zase opečiatkovaný a plenty budú od seba striktne oddelené. "Takýto stupeň utajenia voľby slovenský parlament ešte nezažil," povedal šéf zákonodarného zboru Richard Sulík (SaS).
      Priznal, že voľba generálneho prokurátora už mesiace traumatizuje spoločnosť. "Problémom je znásilňovanie práva a znevažovanie princípov zastupiteľskej demokracie, ktoré presadzuje opozícia s prispením ÚS," myslí si. Ako dodal, tým, že ÚS nepovolil verejnú voľbu, ukázal, že nie je nezávislý a len plní politické objednávky. Sulík zopakoval svoj názor, že volič má právo vedieť, ako hlasujú jeho zástupcovia v parlamente.
      Zmeniť voľbu z tajnej na verejnú sa koalícia rozhodla koncom minulého roka, kedy sa jej nepodarilo napriek dohode zvoliť vlastného kandidáta a niektorí poslanci z jej radov dokonca dali hlas Trnkovi aj pod hrozbou demisie premiérky. K zmene spôsobu voľby napriek protestom opozície došlo novelizáciou rokovacieho poriadku, ktorá napokon skončila na ÚS. Autorom podnetu je zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý, motívom bolo údajné politické pozadie tejto zmeny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies