Koalícia nepretržite bombardovala jemenskú metropolu Saná

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 10:31 • 2 min
Koalícia nepretržite bombardovala jemenskú metropolu Saná

SANÁ - Bojové lietadlá koalície pod vedením Saudskej Arábie v noci nadnes nepretržite bombardovali jemenskú metropolu Saná, pričom zasiahli vojenské základne a sklady so zbraňami. Táto vzdušná ofenzíva bola najintenzívnejšou za uplynulé dva mesiace, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na obyvateľov Saná.

slovakia

left justify in out

Po prvý raz od začiatku vzdušnej ofenzívy pod vedením Saudskej Arábie z 26. marca tohto roka došlo v Jemene k nepretržitému bombardovaniu od rána do neskorej noci.

 

Obyvatelia Saná hovorili o desivých explóziách naprieč jemenskou metropolou. Medzi šiitskými povstalcami - húsíjmi - a spojeneckými jednotkami pod vedením Saudskej Arábie navyše došlo v noci nadnes pozdĺž hraníc s Jemenom aj k delostreleckej a raketovej paľbe.

 

Šiitskí povstalci tiež potvrdili, že koaličné bojové lietadlá ostreľovali húsíjskú baštu Sáda.

 

Jemenská exilová vláda, dočasne sídliaca v saudskoarabskom meste Rijád, v utorok uviedla, že nemôže pristúpiť k rokovaniam s húsíjmi, kým sa nestiahnu z jemenských miest a neodovzdajú svoje zbrane. Mierové rokovania na ukončenie občianskej vojny v Jemene sa tak podľa Reuters javia ako vzdialené.

 

Vo štvrtok by mala zakotviť v prístave Hudajdá na západe Jemenu iránska loď s aktivistami a dodávkou humanitárnej pomoci, ktorá sa údajne odmietne podrobiť prehľadávaniu spojeneckými jednotkami.

 

Cieľom vzdušnej ofenzívy spojeneckých jednotiek pod vedením Saudskej Arábie je obnovenie pozície súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu.

Vojenské sily arabskej koalície obnovili operácie v Jemene po tom, ako tam v nedeľu vypršalo humanitárne prímerie.

 

Jemenský minister zahraničných vecí obvinil z nepredĺženia prímeria húsíjov, ktorých podporuje Irán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona