Koalícia nebude tancovať, ako píska R. Fico

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:11 • 2 min
Koalícia nebude tancovať, ako píska R. Fico

Koalícia nebude tancovať, ako píska R. Fico

slovakia

left justify in out

Koalícia nebude pri voľbe generálneho prokurátora tancovať tak, ako píska expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Igor Matovič (Obyčajní ľudia/SaS).
      Reagoval tak na snahu Smeru-SD iniciovať v januári mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom, tajnou voľbou šéfa prokurátorov. Najsilnejšia opozičná strana chce navrhnúť súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorému sa začiatkom februára končí funkčné obdobie, a koaličného kandidáta Jozefa Čentéša.
      Expremiér argumentuje tým, že vládna štvorka má týmto dokázať deklarovanú dôveru v koalícii a zhodu na Čentéšovi. Šéf Smeru-SD sa preto domnieva, že nie je dôvod čakať a malo by sa ešte v januári pristúpiť k voľbe podľa súčasných pravidiel, a to v tajnom hlasovaní.
      "Fico má evidentne strach sám zo seba, respektíve z hlasu podobného tomu jeho a snaží sa urobiť všetko preto, aby zvrátil nezvrátiteľné. Koalícia ale určite nebude tancovať tak, ako on píska," vyhlásil dnes pre TASR Matovič, ktorý je presvedčený, že generálny prokurátor bude zvolený vo verejnom hlasovaní. "Bude tak, ako sa dohodla koalícia a Fico môže vyskakovať aj štyri metre štyridsať," doplnil Matovič.
      Poslanec sa neobáva toho, že ak nebude nový šéf prokurátorov zvolený pred začiatkom februára, zostane Generálna prokuratúra SR nefunkčná. "Zákon o Generálnej prokuratúre na to pamätá. Prvý námestník preberá všetky kompetencie generálneho prokurátora, tým pádom nie je nič ohrozené a všetko je v poriadku," zdôvodnil.
      Ak by sa predsa len konala v januári mimoriadna schôdza parlamentu a na nej tajná voľba, Matovič si myslí, že by dopadla rovnako ako tá ostatná. "Budeme pokračovať rovnakou obštrukciou ako predtým," povedal.
      Podobný názor má aj poslanec NR SR Peter Zajac (OKS/Most-Híd), no nechce o tom špekulovať. Očakáva, že voľba, ako ju žiada Smer-SD, sa neuskutoční. Iniciatívu najsilnejšej opozičnej strany vníma ako "čisté násilníctvo, ktoré nemá nijakú oporu v realite". Myslí si, že ide skôr o snahu Smeru-SD medializovať tento problém než o pokus reálne ho riešiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona