Koalícia navrhuje zrušiť druhé kolo volieb predsedu kraja

NETKY.SK • 31 Október 2016, 10:24 • 2 min
Koalícia navrhuje zrušiť druhé kolo volieb predsedu kraja

BRATISLAVA - Voľba predsedu samosprávneho kraja by mala byť jednokolová. Druhé kolo navrhujú zrušiť koaliční poslanci zo Smeru-SD a Mosta-Híd v novele zákona o podmienkach volebného práva.

slovakia

left justify in out

Zmeniť navrhujú súčasne zákon o volebnej kampani a o politických stranách a politických hnutiach. Návrh predložili na budúcu schôdzu Národnej rady SR.

 

"Navrhuje sa upraviť voľbu predsedu samosprávneho kraja tak, aby vo voľbách bol zvolený za predsedu samosprávneho kraja kandidát, ktorý vo voľbách získa najviac platných hlasov," píše sa v návrhu novely.Predkladatelia zmeny odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.

 

Poukazujú, že aj starostovia a primátori sa volia v jednokolovom hlasovaní. "Pričom postavenie a zodpovednosť primátorov veľkých krajských miest sú porovnateľné s postavením a zodpovednosťou predsedov samosprávnych krajov," uvádzajú koaliční poslanci.

 

Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Pripomínajú, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur. Novela má okrem toho určiť odmenu zapisovateľovi štátnej komisie.

 

Koaliční poslanci navrhujú, aby právna norma v prípade schválenia bola účinná dňom vyhlásenia. Zmeny by už mohli platiť pre voľby do vyšších územných celkov, ktoré by sa mali konať na jeseň budúceho roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona