Koalícia navrhuje,aby sa termíny prijímačiek na stredné školy neprekrývali

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 16:56 • 2 min
Koalícia navrhuje,aby sa termíny prijímačiek na stredné školy neprekrývali

BRATISLAVA - Termíny prijímacích pohovorov na stredné školy by sa už nemuseli prekrývať. Dosiahnuť to chcú koaliční poslanci Ľubomír Petrák (Smer-SD), Eva Smolíková (SNS) a Péter Vörös (Most-Híd) novelou zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon).

slovakia

left justify in out

Zmena má umožniť študentom, ktorí si podali prihlášky na dve školy, ísť na prijímacie pohovory na obe školy a nie iba na jednu. "Uchádzač má právo podať si dve prihlášky na štúdium v odboroch vzdelávania, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania. V praxi sa vyskytujú situácie, že dve školy organizujú prijímacie skúšky v rovnaký deň, čo znemožňuje uchádzačovi zúčastniť sa prijímacích skúšok na dve školy," vysvetľujú predkladatelia.

 

Koaliční poslanci preto navrhujú mechanizmus prijímania uchádzačov na štúdium stredných škôl, u ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania tak, aby sa termíny prijímacích skúšok určených školami navzájom neprekrývali. Mechanizmus počíta s dohodou s riaditeľmi stredných škôl a určuje časové rozpätie, kedy by sa mohli prijímacie pohovory konať.

 

"Ak je na prijatie uchádzača potrebné overiť špeciálne schopnosti, zručnosti alebo nadanie, orgán miestnej štátnej správy v školstve určí po dohode s riaditeľmi stredných škôl v jeho územnej pôsobnosti na toto overenie termíny v čase od 25. marca do 15. apríla tak, aby sa termíny overenia na jednotlivých stredných školách nezhodovali," píšu v návrhu novely školského zákona.

 

Poslanci tiež navrhujú, aby sa v odborných učilištiach mohla zriadiť spoločná trieda pre niekoľko učebných odborov. Podľa súčasného stavu by sa totiž v prípade poklesu počtu žiakov v triede odborného učilišťa pod stanovený počet mala trieda zrušiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies