Koalícia hlasovala proti vypočutiu Snowdena v Nemecku

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 18:53 • 2 min
Koalícia hlasovala proti vypočutiu Snowdena v Nemecku

BERLÍN - Výbor Spolkového snemu (Bundestagu), ktorý vyšetruje aktivity americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) na území Nemecka, dnes rozhodol, že niekdajšieho spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena vypočuje prostredníctvom videomostu na mieste jeho terajšieho pobytu.

slovakia

left justify in out

Koaličné strany CDU/CSU a SPD tak prekazili svojou väčšinou rozhodnutie o vypočutí Snowdena na nemeckom území, informovala agentúra DPA.
     

Samotný Američan, ktorý dostal dočasný azyl v Rusku, však doteraz hearing z ruského územia jednoznačne odmietal. Je tak otázne, či vôbec dôjde k jeho vypočutiu členmi vyšetrovacieho výboru Bundestagu.
     

Opozičné strany Ľavica a Zelení hovoria o úskoku a škandále, pričom skúmajú možnosť podania žaloby na Spolkový ústavný súd.
     

Práve predstavitelia týchto dvoch strán už dlhší čas požadujú, aby bol Snowden riadne vypočutý ako svedok na území Nemecka. Podľa nich by na to spolková vláda kancelárky Angely Merkelovej mala vytvoriť predpoklady. Kabinet v Berlíne je však proti tomuto postupu, čo zdôvodňuje údajne hroziacim poškodením nemecko-amerických vzťahov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona