Koalícia chce zrušiť kolkové známky od roku 2013

NETKY.SK • 7 September 2011, 18:28 • 2 min
Koalícia chce zrušiť kolkové známky od roku 2013

Koalícia chce zrušiť kolkové známky od roku 2013

slovakia

left justify in out

img

Kolkové známky by sa ako forma platenia v úradnom styku mali prestať na Slovensku používať v roku 2013. Vyplýva to z návrhu zákona o ich zrušení, ktorý v úvode druhého rokovacieho dňa 22. schôdze parlamentu predstavil poslancom minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Poslanci sa ešte predtým krátko venovali Miklošovej novele zákona o platobných službách, ktorá implementuje smernicu Európskeho parlamentu a Rady o začatí a vykonávaní činností a dohľade nad obozretným podnikaním inštitúcií elektronického peňažníctva.
      Predaj kolkov by mal byť zastavený 1. januára 2013, pričom platiť nimi bude možné až do 30. septembra 2013. "V súčasnosti táto forma platenia poplatkov stráca svoj pôvodný význam," vysvetlilo svoj návrh ministerstvo financií. Verejné orgány tak majú prijímať platby v hotovosti do 300 eur a platby platobnou kartou pre sumy vyššie ako 100 eur. Ako možnosť platenia poplatkov do budúcnosti sa navrhuje aj ďalší spôsob, a to prostredníctvom SMS správy. Platba poštovým poukazom a prevodom z účtu v banke zostávajú zachované tak ako doposiaľ.
      Zakúpené kolkové známky bude možné podľa návrhu vrátiť od 1. októbra 2013 do konca roka 2013. Zodpovednou inštitúciou bude Slovenská pošta, ktorá vráti nominálnu hodnotu predložených kolkových známok na základe písomnej žiadosti.
      Plénum dnes bude hovoriť aj o zrušení úhrad za služby verejnosti, v minulosti známych ako koncesionárske poplatky. Na základe novely zákona o Rozhlase a televízii Slovenska by mali tieto poplatky zaniknúť od roku 2013. Hlavným príjmom RTVS by mali byť iba zdroje zo štátneho rozpočtu. RTVS by mala mať zákonom garantovaných najmenej 90 miliónov eur.
      Novela má zároveň zvýšiť mesačnú mzdu generálneho riaditeľa RTVS zo štvornásobku priemernej mesačnej mzdy na sedemnásobok. Za minulý rok bola priemerná mesačná mzda v hospodárstve SR 769 eur, sedemnásobok teda predstavuje 5383 eur.
      Na programe rokovacieho dňa sú viaceré vládne návrhy zákonov a ich noviel. Po jeho skončení čaká vládnych lídrov stretnutie na Koaličnej rade.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies