Koalícia chce z vlády vyhodiť Pravých Fínov pre radikálneho predsedu, ktorý brojí proti islamu

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 18:03 • 2 min
Koalícia chce z vlády vyhodiť Pravých Fínov pre radikálneho predsedu, ktorý brojí proti islamu

HELSINKI - Fínska vláda podľa všetkého príde o jednu z troch koaličných strán - populistickú stranu Fíni. Zvyšné dve koaličné strany v pondelok vyhlásili, že si s ňou nevedia predstaviť ďalšie spoločné vládnutie. Strana Fíni, v minulosti známa pod menom Praví Fíni, patrí k európskym stranám spájaným s extrémizmom a krajnou pravicou.

slovakia

left justify in out

Cez víkend si strana Fíni navyše zvolila za čerstvého predsedu známeho blogera a kontroverzného politika Jussi Halla-ahu, ktorý je považovaný za ešte ostrejšieho kritika islamu, prisťahovalectva a Európskej únie ako doterajšie vedenie strany. Zvolenie Jussi Halla-ahu do čela strany je už veľa aj na doterajších koaličných partnerov strany Fíni, ktorými sú centristická Strana stredu a konzervatívna Strana národnej koalície.

Po pondelňajšom stretnutí premiér Juha Sipilä aj šéf Strany národnej koalície Petteri Orpo zhodne vyhlásili, že si nevedia predstaviť možnosť, že by vláda v takomto zložení mala pokračovať ďalej.

Ešte v pondelok večer by mali obe strany oznámiť, ako presne budú ďalej postupovať. Fínske médiá uvažujú, že by Fínov vo vláde mohli nahradiť dve menšie parlamentné strany, Kresťanskí demokrati a Švédska ľudová strana, ktorá reprezentuje záujmy švédskej menšiny vo Fínsku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies