Koalícia a opozícia sa dohodli, prezidentom bude nestranník J. Gauck

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:42 • 2 min
Koalícia a opozícia sa dohodli, prezidentom bude nestranník J. Gauck

Koalícia a opozícia sa dohodli, prezidentom bude nestranník J. Gauck - Politika Nemecká vládna koalícia a hlavné opozičné strany sa dnes napokon dohodli na spoločnej nominácii nestraníka Joachima Gaucka (72) za nového prezidenta krajiny.

slovakia

left justify in out

img

Nemecká vládna koalícia a hlavné opozičné strany sa dnes napokon dohodli na spoločnej nominácii nestraníka Joachima Gaucka (72) za nového prezidenta krajiny.  
      Gauck je populárny protestantský pastor, v časoch komunistickej NDR bol aktivistom za ľudské práva, neskôr pôsobil ako šéf spolkovej inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej východonemeckej Štátnej bezpečnosti (Stasi).
      Výber novej hlavy štátu museli politické strany urobiť po náhlom piatkovom odstúpení Christiana Wulffa poznačeného korupčným škandálom.
      Gaucka navrhli za prezidenta opoziční sociálni demokrati a Zelení, dnes ho po rokovaní podporila aj stredopravá vláda kancelárky Angely Merkelovej, informovala agentúra AP.
      Novú hlavu štátu musí Spolkové zhromaždenie zvoliť do 18. marca. Funkcia je päťročná a má najmä reprezentatívnu úlohu.
      Christian Wulff odstúpil z postu prezidenta pre aféru poberania možných výhod zo strany spriatelených podnikateľov. Prokuratúra v Hannoveri v sobotu začala proti nemu viesť vyšetrovanie.
      Gauck sa ako kandidát opozičných sociálnych demokratov a Zelených uchádzal o prezidentský úrad už v roku 2010, v treťom kole hlasovania však prehral súboj práve s Wulffom.
      Podľa kuloárnych informácií sa      Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorej je Wulff člen, najprv zdráhala podporiť Gaucka. Potom, čo sa zaňho postavila koaličná liberálna strana FDP, však napokon súhlasila s jeho nomináciou.
      Nemeckého prezidenta volí Spolkové zhromaždenie zložené z poslancov nemeckého parlamentu a zástupcov jednotlivých spolkových krajín. 
      Podľa prieskumu novín Bild am Sonntag si Gaucka za prezidenta želá 54 percent Nemcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies