Knižný hit Ekonómia dobra a zla sa stal inšpiráciou pre divadelnú hru

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 13:14 • 2 min
Knižný hit Ekonómia dobra a zla sa stal inšpiráciou pre divadelnú hru

BRATISLAVA – Známa kniha českého ekonóma, vysokoškolského pedagóga a bývalého poradcu prezidenta Václava Havla Tomáša Sedláčka Ekonómia dobra a zla inšpirovala aj divadelných tvorcov.

slovakia

left justify in out

Hru vychádzajúcu z knihy, ktorá sa čoskoro po jej vydaní v roku 2009 stala medzinárodným bestsellerom, uvedie pod názvom Ekonómia dobra a zla (alebo dvaja manažéri na dne) v premiére v sobotu 25. marca bratislavské divadlo Štúdio L+S. V réžii Rastislava Balleka sa na komornej scéne “Eska“ v novinke predstavia herci Ján Jackuliak a Gregor Hološka. Herecký debut čaká aj samotného Tomáša Sedláčka, divadlo o tom informuje v tlačovej správe zverejnenej na jeho webstránke https://www.studios.sk. 

“Keď burzový maklér príde o všetko, možno si po prvýkrát začne klásť otázku, aký zmysel má ekonómia. Táto situácia sa po roku 2008 opäť stala povedomou. Je ekonómia dobrá, alebo zlá? Rozdiel medzi úspešným manažérom a tulákom na opustenej ceste zrazu nie je veľmi veľký a spája ich práve túžba pochopiť vlastný pád. To isté sa prihodí aj dvom hrdinom originálneho divadelného predstavenia, ktoré vzniklo ako autorská adaptácia režiséra Rastislava Balleka,“ píše divadlo v anotácii k hre.

 

Príbeh knihy, v ktorej autor sleduje, akým spôsobom ľudstvo riešilo otázky bohatstva, práce a ďalších tém súčasnej ekonómie, stvárnia s prvkami ironického kabaretu herci Ján Jackuliak a Gregor Hološka v živom hudobnom sprievode Samuela Hošeka. Zámerom tvorcov hry je priniesť divákom nové obzory pri uvažovaní nad ekonomickým chodom sveta. O tom, že napriek ekonomickej téme je námet zaujímavý pre široký okruh čitateľov, svedčí aj fakt, že Sedláčkovu prvotinu doteraz preložili do 18-tich jazykov. 

Tvorcovia hry upozorňujú v tlačovej správe aj na netradičný autorský tím. Dramatizáciu a réžiu zastrešuje Rastislav Ballek, dramaturgiu Zuzana Šajgalíková, producentom a hercom v jednej osobe je Ján Jackuliak, druhú postavu stvárni Gregor Hološka, autorkou choreografií je Šárka Ondrišová, tvorcom a interpretom hudby multitalent Samo Hošek a výtvarníkom vizuálu k predstaveniu herec Juraj Loj. Súčasťou projektu je aj dokumentárny film o vzniku diela, či prvý slovenský preklad Bájky o včelách od Bernarda de Mandevilla z pera Ľubomíra Feldeka.

Ekonómiu dobra a zla uvedie po premiére Štúdio L+S v svojom bratislavskom sídle na Námestí 1. mája 5 najbližšie 1. a 21. apríla. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies