Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave otvára záhradnú čitáreň

NETKY.SK • 29 Máj 2023, 13:30 • 2 min
Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave otvára záhradnú čitáreň

TRNAVA - Knižnica Juraja Fándlyho (KJF) v Trnave začína od tejto sezóny poskytovať svoje služby v novovybudovanej záhradnej čitárni. Postavili ju v areáli jej sídla na Rázusovej ulici v Trnave, objekt knižnice od architekta Milana Michala Harminca pôvodne slúžil ako banka.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa KJF Pavla Tomašoviča si výstavba vyžiadala náklady 366.700 eur, investorom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Slávnostné otvorenie pripravili na pondelok. "KJF nie je iba miestom na požičiavanie kníh, no etabluje sa tiež ako kultúrny stánok. Vznikla tak potreba vytvoriť zázemie nielen na čítanie časopisov, ale aj pre stretanie rôznych komunít a kultúrne aktivity, besedy a podobne, na ktoré v budove nemáme dostatočný priestor," povedal. Samotnej výstavbe predchádzali rokovania s pamiatkarmi, požiadavkám podlieha konečný tvar i výber použitých materiálov. Stavba sa začala vo februári 2022. "Podujatia v záhrade sme robili aj predtým, na voľnom priestranstve," povedal Tomašovič.

 

Nová čitáreň má tvar písmena L, je jednopodlažná, zastrešená vegetačnou strechou. Hlavná časť je viacúčelový priestor, situovaný na zeleň, pričom úplné prepojenie s ňou umožňuje presklená stena. Terasa je krytá pergolou s popínavou zeleňou. Objekt je bezbariérový, rovnako ako aj prístup k nemu. Jeden vchod je cez dvor knižnice, ďalšie dva z lávok ponad potok Trnávka, ktoré mesto Trnava vybudovalo v rámci práve ukončenej obnovy susediaceho Ružového parku. K výstavbe prináležala aj kompletná obnova 1040 štvorcových metrov (m2) záhrady za 82.000 eur. Vysadili vzrastlé stromy, kríky a okresné trávy.

 

Pribudlo pódium na vonkajšie aktivity, altánok a čaká sa na odliatie sochy nestora slovenského moderného sochárstva Jána Koniarka Dievčatko pod sprchou, ktorú svojho času venoval trnavským deťom, ale nikdy nebola inštalovaná vo verejnom priestore. "V knižnici dávame priestor rôznym skupinám detí, mládeže i dospelých. Vlani sme napríklad zrealizovali okolo 600 rôznych podujatí, časť z nich sa do čitárne prenesie," doplnil riaditeľ KJF. Okrem nich majú naplánované rôzne aktivity, "hlavne prepojené na slovo a literatúru či výtvarné umenie". V rámci slávnostného otvorenia ocení TTSK knihovníkov a knižnice v Trnavskom kraji. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona