Knihy, ktoré aj zo všedného dňa urobia sviatok

NETKY.SK • 26 December 2019, 7:35 • 2 min
Knihy, ktoré aj zo všedného dňa urobia sviatok

Na okno buď bubnuje zimný dážď, alebo doňho ľahko udiera pre toto obdobie netypický vetrík. Zima sa prejavuje tak, ako to ona sama uzná za vhodné, jedno jej však uznať treba. Myslí na krásu momentov, ktoré sú späté s domovom a človek sa tak vďaka nej môže túliť v dôverne známom prostredí.

slovakia

left justify in out

K tomu všetkému potrebuje len spoločnosť blízkych, aby vrava a smiech odohnali samotu, zopár zákuskov, aby chuť bola dobrá, a nie taká nijaká a zapálené sviečky na vopred vyzdobenom stromčeku. Ak sa priráta ešte aj kniha (naozaj dobrá kniha), ktorej riadky ponúknu oveľa väčšie zahriatie ako punč, potom sa dá hovoriť o nádielke jednoduchého, ale nepopierateľného šťastia.

 

Josie Silver - Jedného dňa v decembri
Život vraj nepripomína romantický film, to si aspoň navráva racionálne zmýšľajúci jedinec. K tomuto druhu patrí aj Laurie, ktorá niečo také ako lásku na prvý pohľad, úplne popiera. Zasnežené decembrové popoludnie ju ale naučí, že práve to, čo sa najväčšmi pokladá za nepravdepodobné, sa pokojne môže prihodiť vďaka cestovaniu v autobuse. Laurie sedí na sedadle a horlivo sa pozerá cez okno. A vtedy ho zbadá a celé jej doterajšie zmýšľanie sa razom zmení. Stretnú sa im pohľady, lenže ona je v autobuse a on vyčkáva na zastávke. Kým jeden z nich stihne čokoľvek urobiť, dvere sa zatvoria a šofér míňa ďalšiu ulicu za ulicou.

 

img


Rok trvá, kým ho márne hľadá, pokúša sa ho vypátrať tu aj tam, ale nikde ho niet. Postupne sa zmieruje s tým, že chlapec z autobusu bol len chvíľkovým poblúznením, klamom myšlienok a zbytočnou hnacou silou pre zúfalú nádej, keď jej z ničoho nič jej najlepšia priateľka predstaví svojho najnovšieho partnera. A nie je to nik iný ako neznámy z onoho decembra.


Osud im ponúkne desať príležitostí v priebehu desiatich rokov, priateľstvá sa rúcajú, lásky stmavnú a zmenia sa na škvrnu, iba ten december nie a nie vytratiť sa zo srdca.

 

Mariana Čengel Solčanská - Láska na vlásku
Aj vo svete dospelých sa má snívať a čítať rozprávky. Trebárs aj o kováčovi Tomášovi, ktorý nemá najmenší záujem pokračovať v otcovom remesle, a už vôbec ho to neťahá do ženby s dedinskou dievčinou Hanou.


Preoblečený za niekoho iného sa púšťa do dobrodružstva, ibaže netuší, že kdesi tam, na hrade v prepychu a pod neustálym dohľadom, žije chlapec s rovnakou tvárou. Korunný princ Matej je unavený z povinností, zožierajú ho príkazy a rád by mal možnosť oddýchnuť si od všetkého, čo ho dusí. Čo keby sa teda kováč stal princom a princ by predstieral, že je kováč? Vyjsť by to mohlo, predsa majú obaja rovnakú tvár. Len či ich to nebude stáť česť a či ich potom neminie pravá láska. Hoc aj taká, čo by stála na vlásku.

 

img

 

Lisa Kleypas - Láska v čase Vianoc
Rafe Bowman pricestoval do Londýna a mieni urobiť aj nemožné, aby vyhovel požiadavke a zosobášil sa s pravou aristokratkou. Kritérium spĺňa Natalie, tá je nielen krásna, ale aj dokonale vychovaná. Rafe ale opustil Ameriku a s ňou sa musí vzdať aj výstredných spôsobov, ktoré by mu mali moc zničiť vyhliadky na budúcnosť. Vianoce nečakane zasahujú a menia tvrdosť na nežnosť, chlad na vášeň. Historická romanca sa teda môže začať!

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona