Knihu o herečke Pole Negri už nedopíše: zomrel filmový publicista Richard Blech

NETKY.SK • 10 November 2017, 15:28 • 2 min
Knihu o herečke Pole Negri už nedopíše: zomrel filmový publicista Richard Blech

BRATISLAVA – V piatok 3. novembra 2017 zomrel uznávaný filmový publicista Richard Blech (86). Okrem iných tém bol jeho dlhodobým záujmom osud hollywoodskej herečky slovensko-poľského pôvodu Poly Negri.

slovakia

left justify in out

Popri novinárskej práci R. Blech napísal alebo sa podieľal na viacerých knihách o filme, prípadne aj divadle: S maskou a bez masky (1962), Panoráma svetovej kinematografie (1964 a 1965) a Svet filmových režisérov (1968), Malá encyklopédia filmu (1974), Encyklopédia filmu (1993), bol autor kníh o Martinovi Hollom a Stanislavovi Szomolányim. Rozpracovanú mal knihu o americkej herečke, hviezde nemého filmu Pole Negri, ktorej otec pochádzal zo Slovenska.

 

V 60. rokoch bol redaktorom a vedúcim oddelenia kultúry v denníku Smena – bolo to v legendárnom období týchto novín zameraných na mladú generáciu. „Richard Blech svojou kultúrnou publicistikou, kritikami z oblasti dramatických umení, predovšetkým filmu, ako aj vynikajúcimi rozhovormi najmä s filmármi, domácimi i zahraničnými, patril medzi novinárske osobnosti nielen tohto obľúbeného denníka, ale celej vtedajšej slovenskej žurnalistiky,“ uviedol teatrológ Milan Polák pre časopis Film.sk pri príležitosti Blechových 85. narodenín.

 

Jeho takmer celoživotným záujmom bol život a dielo hviezdy nemého filmu Barbory Apollonie Chalupiec, známej ako Pola Negri, ktorej otec bol Slovák z Nesluše. Napísal scenár televízneho filmu Pola Negri – legenda a skutočnosť (1972) a dizertačnú prácu na (dnešnej) Masarykovej univerzite v Brne v roku 1972. „Chcel by som túto tému doviesť do konca,“ povedal Blech pre Film.sk v rozhovore pred štyrmi rokmi. „Mám množstvo neznámych faktov; celý jej osud je veľmi zaujímavý. Vyšla z chudobných slovensko-poľských pomerov, ale podarilo sa jej dostať na svetové výslnie. Pohybovala sa v kruhu Charlieho Chaplina, Alberta Einsteina, Rudolpha Valentina – ako prvá Európanka, ktorú Amerika akceptovala. Mal som ešte možnosť vyspovedať veľkú časť jej rodiny na Slovensku a v Poľsku. Už žijú iba ich potomkovia, ktorí o svojej slávnej Pole vedia dosť málo,“ hovoril. Žiaľ, svoju knihu o slávnej takmer rodáčke už nedokončí.

 

 

img

Pola Negri s Charlesom Chaplinom v roku 2012 (zbierka Mariusza Kotowského)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies