Knihou roka sa na Ukrajine stal bestseller o Putinovi a jeho moci

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 15:01 • 2 min
Knihou roka sa na Ukrajine stal bestseller o Putinovi a jeho moci

KYJEV - Bestseller nemeckého novinára Borisa Reitschustera pod názvom Putinokracia. Človek moci a jeho systém sa na Ukrajine stala knihou roka. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve Julija Orlovová, riaditeľka charkovského vydavateľstva, kde kniha vyšla.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra Ukrinform, niektoré vydavateľstvá knihu odmietli. Vydavateľstvo Vivat ju vydalo v ukrajinčine i ruštine a vďaka záujmu čitateľov sa stala na Ukrajine Knihou roka 2014.
     

Ako Reitschuster povedal na tlačovej konferencii, v knihe sa zaoberá tým, ako mohol jediný človek vytvoriť systém, keď sa jeho želaniu podriaďuje obrovský štát. Dodal, že pri formulovaní svojich záverov vychádzal z faktov, čísel, správ a dokumentov.
     

Podľa Reitschustera je systém vytvorený Putinom návratom do minulosti, do 30. rokov 20. storočia. "Je to taká fúzia KGB a amerických PR technológií, čoho výsledkom je akési monštrum, ktoré je pomerne nebezpečné," uviedol nemecký novinár, ktorý v rokoch 1999-2011 šéfoval moskovskej pobočke spravodajského magazínu Focus.
     

Jeho kniha vyšla v Nemecku prvýkrát v roku 2006 pod názvom Putins Demokratur a odvtedy sa na pultoch kníhkupectiev objavili jej ďalšie dve vydania. Kniha je v Rusku zakázaná, uviedla agentúra Ukrinform.
     

Reitschuster sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k nedávnej vražde ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Uviedol, že Nemcova osobne pozval a podľa neho si politik bol vedomý toho, že ho môžu zabiť, ale napriek tomu odmietal posilniť svoju ochranku. "Často o tom hovoril, ale nenazýval to strach. Chápal, že sa to môže stať," uviedol nemecký novinár. "Akáže tam ochrana? Ak sa im zachce, zabijú ma, hovorieval (Nemcov)". Podľa neho Nemcov žartoval, že si "sám podpísal rozsudok smrti", keď nerešpektoval zaužívaný zvyk, že možno kritizovať prácu či politiku ruského prezidenta, ale nie jeho osobu. Na Putinovu adresu sa Nemcov vyjadroval veľmi ostro, často s použitím "nenormatívnej lexiky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies