Kniha Šimečku o dospievaní v totalitnej šedi získala cenu aj v USA

NETKY.SK • 2 November 2017, 10:34 • 2 min
Kniha Šimečku o dospievaní v totalitnej šedi získala cenu aj v USA

BRATISLAVA – Martin M. Šimečka je podľa literárnej kritiky burič aj tíšiteľ, provokatér aj mysliteľ, ale najmä rýdzi intelektuál, akých má stredná Európa málo. Už dvakrát sa stal "nepriateľom štátu", prvý raz to bolo za komunizmu, druhý v období mečiarizmu, a táto skúsenosť mu umožnila nazerať na Slovensko z unikátnej perspektívy.

slovakia

left justify in out

V piatok 3. novembra bude mať autor noviel a početných esejí 60 rokov. Bratislavský rodák Martin Milan Šimečka sa narodil 3. novembra 1957. Vyrastal a dospieval v rodine českého filozofa a signatára Charty 77, Milana Šimečku, ktorý sa výrazne angažoval za ľudské práva a občianske slobody v bývalom Československu. A to bol pre Martina Šimečku východiskový bod, keď sa začal venovať literatúre. Spracúval v nej prevažne vlastné zážitky a odkrýval vlastný pohľad na svet.

 

Aj napriek maturite, ktorú absolvoval na odbornom učilišti pri bratislavskom Slovnafte, sa na vysokú školu pre činnosť jeho otca nedostal. Pracoval ako údržbár, plavčík, sanitár, športový inštruktor, predavač či kurič.

Po novembri 1989 sa situácia zmenila. Založil vydavateľstvo Archa, ktoré do roku 1997 viedol ako šéfredaktor, ktorým bol aj v týždenníku Domino-fórum a od roku 1999 do roku 2006 aj v denníku Sme.

 

Publikovať začal v roku 1980 v samizdatových časopisoch Obsah, Kontakt a Fragment-K. V 80. rokoch 20. storočia editoval Navrávačky Dominika Tatarku, ktoré vyšli v zahraničí. Ako publicista prispieval od roku 1999 do periodík Smena, Domino-fórum, Národná obroda, Kultúrny život, Slovenské pohľady, Literární noviny, Respekt, Listy a Gazeta Wyborcza. Šimečkova najznámejšia próza Džin zobrazuje život režimom prenasledovanej rodiny a dospievanie v atmosfére totalitnej šedi. Na Slovensku oficiálne vyšla až v roku 1990. Dielo bolo preložené do viacerých jazykov a v Spojených štátoch amerických (USA) získalo v roku 1994 literárnu cenu denníka Los Angeles Times.

 

V 90. rokoch minulého storočia vyšla na Slovensku koláž textov s názvom Světelná znamení, pozostávajúca z úryvkov listov jeho otca Milana Šimečku, napísaných vo väzení v rokoch 1981-1982 s komentármi jeho syna Martina Šimečku. Známy je aj Šimečkov zborník esejí a fejtónov Hľadanie obáv a román Záujem. Desať rokov pôsobil v českom týždenníku Respekt, v ktorom bol v rokoch 2006 až 2008 šéfredaktorom. Od roku 2016 je komentátorom a editorom v Denníku N.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies