Kniha odhaľuje nacistickú minulosť potravinárskej firmy Dr. Oetker

NETKY.SK • 18 Október 2013, 18:30 • 2 min
Kniha odhaľuje nacistickú minulosť potravinárskej firmy Dr. Oetker

BERLÍN - Nemecká potravinárska spoločnosť Dr. Oetker, ktorá patrí k najväčším svojho druhu na svete, mala v minulosti spojitosť s nacistickou Národnosocialistickou nemeckou robotníckou stranou (NSDAP). Oznámil to predseda rodinnej firmy August Oetker, ktorého dnes citovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Oznámenie prišlo pred vydaním knižnej publikácie, ktorá skúma históriu vzťahov rodiny Oetkerovcov s nacistami. August Oetker podľa vlastných slov publikáciu, ktorá má vyjsť na budúci týždeň, víta. Knihu s názvom Dr. Oetker a národný socializmus napísal nemecký historik a financovala ju samotná spoločnosť.

"Cítim, že teraz, keď poznáme fakty, hmla sa zdvihla," uviedol šéf firmy pre nemecký týždenník Die Zeit. Jeho otec Rudolf August Oetker, ktorý viedol firmu v rokoch 1944-1981, bol členom Waffen-SS, krídla straníckej ozbrojenej organizácie Schutzstaffel. Po vojne opäť viedol firmu so sídlom v Bielefelde. Zomrel v roku 2007. "Otec bol národným socialistom. Nechcel však o tom nikdy rozprávať," povedal August Oetker. v rozhovore pre Die Zeit. Dodal, že Rudolf August Oetker vstúpil do NSDAP v 30. rokoch a bol ovplyvnený svojím otčimom Richardom Kaselowskym, ktorý patril k oddaným stúpencom Adolfa Hitlera.

V povojnových desaťročiach sa mnohé nemecké firmy dostali pod spoločenský tlak a museli sa vyrovnávať so svojimi činmi, ako aj prepojením s nacistami počas 30. a 40. rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies