Kniha Javiskové osudy predstavuje známe slovenské herečky 20. storočia

NETKY.SK • 11 Január 2017, 15:47 • 2 min
Kniha Javiskové osudy predstavuje známe slovenské herečky 20. storočia

BRATISLAVA - Obraz o umení pätice veľkých žien slovenského divadla ponúka nová publikácia Divadelného ústavu Javiskové osudy. Kniha prináša portréty Márie Prechovskej (1921 - 1995), Evy Kristinovej (1928), Viery Strniskovej (1929 - 2013), Zdeny Gruberovej (1933) a Evy Polákovej (1935 - 1973), ktoré patria medzi najvýraznejšie fenomény slovenského herectva 20. storočia.

slovakia

left justify in out

Všetky herečky boli dlhé roky členkami Činohry Slovenského národného divadla. „Každá svojou osobnosťou, hereckým štýlom a výrazovými prostriedkami prinášala na javisko originalitu a špecifickosť. Ich herecká typológia, herecký štýl, spolupráca s kľúčovými divadelnými režisérmi ich vyzdvihovala na piedestál slovenského herectva,“ priblížil knižnú novinku Divadelného ústavu jeho PR manažér Dušan Poliščák.


Ako ďalej agentúru SITA informovali z Divadelného ústavu, titul Javiskové osudy sa nezameriava len na spomínanú päticu herečiek, ale autor - teatrológ a historik divadla najmladšej generácie Karol Mišovic (1987) ponúka aj exkurz do dejín slovenského ženského herectva. „Preto publikácia Divadelného ústavu je nielen poctou významným herečkám, ale súčasne ponúka teatrologické zhodnotenie ich hereckého umenia a je ďalším hodnotným príspevkom k mapovaniu domácej divadelnej tradície,“ píše sa v tlačovej správe k vydaniu


Recenzent publikácie, odborník na dejiny slovenského divadla, profesor Vladimír Štefko upozornil, že autor knihy Karol Mišovic „ženské herectvo nevníma ako čosi autonómne, vyčleňujúce sa z tokov činoherného umenia, ale v kontextoch dramaturgie a réžie, od ktorých je herec veľmi závislý. Vníma aj spoločensko-politické súvislosti, ktoré divadlo vždy formovali a občas aj deformovali", cituje Divadelný ústav Štefka, podľa ktorého kniha ponúka triezvy pohľad aj s nadhľadom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies