Kniha Jaskyne prezrádza, že prvá slovenská jaskyňa bola osvetlená v roku 1896

NETKY.SK • 17 Apríl 2012, 07:02 • 2 min
Kniha Jaskyne prezrádza, že prvá slovenská jaskyňa bola osvetlená v roku 1896

Kniha Jaskyne prezrádza, že prvá slovenská jaskyňa bola osvetlená v roku 1896 - Kultúra Podzemné bohatstvo Slovenska i ako svetové prírodné klenoty predstavuje nová publikácia s názvom Jaskyne. Vyšla v edícii Prírodné Krásy Slovenska bratislavského vydava

slovakia

left justify in out

img

Podzemné bohatstvo Slovenska i ako svetové prírodné klenoty predstavuje nová publikácia s názvom Jaskyne. Vyšla v edícii Prírodné Krásy Slovenska bratislavského vydavateľstva Dajama. Okrem jaskýň zapísaných v prírodnom dedičstve UNESCO predstavuje ďalšie prístupné zo 6050 známych jaskýň v rôznych častiach krajiny.

Podľa autora Pavla Bellu sú jaskyne nevšedným a očarujúcim prírodným fenoménom, ktorý jedinečnými pozoruhodnosťami oslovuje verejnosť i množstvo výskumníkov na celom svete. Svojrázne a mnohotvárne črty tajuplného podzemia dávajú jaskyniam výnimočnosť a neopakovateľnosť v spektre prírodných pozoruhodností. Ich krásy a vzácnosti môžu spoznať iba návštevníci sprístupnených jaskýň. Takých je 44 a sú národnými prírodnými pamiatkami. Otvorené bývajú každoročne od apríla do konca októbra.

Čitateľ sa dozvie, kde je vzácne pohrebisko jaskynných medveďov, ktorá je jediná a veľmi záhadná jaskyňa sprístupnená v Tatrách, či ktorá jaskyňa bola osvetlená ako prvá. Stalo sa to 29.11.1896, keď tajomstvá podzemného sveta odhalilo 165 rozsvietených žiaroviek. Bolo to iba 12 rokov po objavení žiarovky Edisonom. Na 120 stranách text dopĺňajú fotografie i detailných pohľadov na podzemnú krásu. Nechýbajú plány jaskýň, zoznam voľne prístupných jaskýň ani slovník odborného pomenovania.

Prvý plán Dobšinskej ľadovej jaskyne pochádza z roku 1871. V období 1893-1909 sa v nej organizovali letné slávnosti spojené s korčuľovaním, kde bolo aj 100 korčuliarov, 300 divákov a nechýbala ani živá muzika. V 50. rokoch 20. storočia tam trénoval úspešný československý krasokorčuliar Karol Divín. Celkove máme na Slovensku 40 trvalo zľadovatených jaskýň.

Najstarší jaskynný nápis je z roku 1452 v Jasovskej jaskyni, ktorá je pozoruhodná aj sintrovou výzdobou. Unikátne sintrové brká s priemerom 0,5 cm a v dĺžke až do troch metrov visia v Gombaseckej jaskyni. Bohatá kamenná výzdoba v podobe sintrových štítov a bubnov je v jaskyni Domica, kde sú i kaskádovité jazierka s názvami Rímske kúpele a Plitvické jazierka i výskyt netopierov. Najviac, až 11 druhov týchto lietajúcich živočíchov býva v Harmaneckej jaskyni. Paleontologickým výskumom sa zistilo, že jemné segmenty v spodnej časti Oválnej chodby Ochtinskej aragonitovej jaskyne sú staršie ako 780.000 rokov. Táto unikátna jaskyňa bola náhodne objavená 7.12.1954.

"V súčasnosti sa jaskyne ako náučné lokality najviac využívajú v rámci cestovného ruchu. V posledných desaťročiach do 12 klasicky sprístupnených jaskýň ročne zavítalo 450.000 až 720.000 návštevníkov," uvádza Bella.

V niektorých jaskyniach sa vykonáva speleoterapia, ozdravné pobyty i kúpeľná liečba. Viaceré krasové vyvieračky a vodné toky v jaskyniach sa využívajú ako zdroje pitnej vody. Na religiózne účely slúžia dve jaskyne a niektoré sa v minulosti využívali na skladovanie potravín či ako úkryt obyvateľov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona