Kňazov, ktorí podporovali Kotlebu cirkev potrestala

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 16:25 • 2 min
Kňazov, ktorí podporovali Kotlebu cirkev potrestala

BRATISLAVA – Cirkev nemôže podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru kňazom diktovať súkromné politické presvedčenia, ale to neznamená, že kňazi tieto presvedčenia môžu verejne prezentovať takým spôsobom, ktorý vzbudzuje dojem politickej angažovanosti predstaviteľov Cirkvi.

slovakia

left justify in out

„Takto sa kňazi správať nesmú - a to nielen v prípade ĽS NS. Kňazi, ktorí napriek tomu svojvoľným konaním verejne vyzývali k podpore politických strán, boli svojimi predstavenými vážne napomenutí,“ uviedol dnes pre agentúru SITA Kramara.

Hovorca KBS informoval, že trnavský arcibiskup Ján Orosch predvolal a dôrazne osobne napomenul kňazov Jána Košiara a Ignáca Juruša, ktorí podporovali stranu Mariana Kotlebu. „Kňaz Ján Košiar bol po udalostiach v Trnave preložený mimo aktívnej pastorácie - do charitného domu v Cíferi,“ uviedol Kramara.

Predstavený redemptoristov zas zakázal publikovať kňazovi Miroslavovi Čajkovi a nariadil mu stiahnuť niektoré publikované videá. „Vám formálne, pod poslušnosťou, zakazujem pokračovať vo výrobe a akomkoľvek šírení Vašich videí,“ napísal predstavený kňazovi. Podľa neho totiž Čajkove videá spôsobujú škodu cirkvi.

Podľa hovorcu KBS v hraniciach možností kánonického práva Cirkev konala a bude konať. „Ak platí, že sa cirkev na Slovensku snaží rešpektovať sekulárny charakter štátu tým, že nedáva konkrétne odporúčania na podporu alebo nedpodporu jednotlivých strán, neznamená to, že na základe jej postojov a vyjadrení sa človek dobrej vôle nedokáže zorientovať. Napokon: zodpovednosť rozhodovať o legitimite politických strán má v našej krajine štátna moc. Cirkev jej kompetenciu v tejto oblasti uznáva a jej rozhodnutia, samozrejme, rešpektuje,“ dodal Kramara.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies