Kňažko sa v Bruseli stretol so slovenskými stredoškolákmi a krajanmi

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 08:39 • 2 min
Kňažko sa v Bruseli stretol so slovenskými stredoškolákmi a krajanmi

BRUSEL - Stretnutie so slovenskými stredoškolákmi na Európskej škole v Bruseli, ako aj besedu so Slovákmi žijúcimi v Belgicku po premietnutí filmu Dobří holubi se vracejí absolvoval slovenský herec Milan Kňažko v rámci svojej trojdňovej návštevy belgickej metropoly.

slovakia

left justify in out

Herec a bývalý politik dostal pozvánku od slovenských učiteľov pôsobiacich na Európskej škole číslo 3 v Bruseli, ktorí majú na starosti výučbu slovenského jazyka a literatúry od predškolského veku až po maturitu. Túto školu navštevuje veľká časť detí slovenských funkcionárov pôsobiacich v inštitúciách EÚ.

 

"Mal som diskusiu so študentmi od 14 do 18 rokov, kde sme hovorili všeobecne o umení, ale aj o súčasnosti a budúcnosti Európy, o tom, ako by sa mali pozerať na svoju budúcnosť oni sami," opísal pre TASR svoju návštevu na škole.

 

Vo štvrtok večer bol hosťom podujatia na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ, kde sa pri tejto príležitosti premietal film Dobří holubi se vracejí, v ktorom účinkoval aj Kňažko. Následnú debatu, ktorá nasledovala po filme, Kňažko opísal ako isté zhodnotenie etapy od nežnej revolúcie až po súčasné dianie na Slovensku. S odkazom na film uviedol, že sa oplatí robiť dobré skutky, lebo raz sa to v živote vráti.

 

Dnes prijal pozvánku aj na tradičný každoročný festival Európskej školy s názvom "Springfest", v rámci ktorého sa kultúrnym a zábavným programom predstavujú všetky národné sekcie na škole. Každý rok sa na ňom zúčastňujú aj deti zo slovenských tried, väčšinou s pesničkovým programom. Bývalý minister kultúry SR mal dnes šancu vidieť aj vystúpenie dvoch mladých Sloveniek, ktoré si na škole založili vlastnú kapelu a predstavili sa vlastnými piesňami v angličtine.

 

"Je to úžasný projekt," opísal Kňažko dianie na Springfeste. "Tie deti dokumentujú budúcnosť spoločnej Európy. Širšie verejnosť o tom ani nevie, že sú tu desiatky detí zo Slovenska, ktoré sa už ináč budú pozerať do budúcnosti. A ja mám z toho úprimnú radosť," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies