Kňaz z Liptovského Mikuláša pôjde na viac ako desať rokov do väzenia!

NETKY.SK • 23 August 2013, 06:22 • 2 min
Kňaz z Liptovského Mikuláša pôjde na viac ako desať rokov do väzenia!

BRATISLAVA - Kňaz pôjde na viac ako desať rokov do väzenia s najprísnejším stupňom stráženia. To je definitívny ortieľ súdu nad bývalým rímskokatolíckym dekanom z Liptovského Mikuláša. Podľa informácií televízie Markíza chcel jednu z farností so spoločníčkou obrať o 150 000 eur.

slovakia

left justify in out

Farnosti pri predaji vtedajších cirkevných pozemkov v Dovalove pomáhala realitná kancelária. Našla sa firma, ktorá za pozemky riadne zaplatila 420-tisíc eur. Peniaze išli na súkromný účet. Jeho majiteľom boli dekan Vladislav Saniga a konateľka realitnej kancelárie. Na farnosť potom previedli iba 270-tisíc eur. Ako povedala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská, kňaz bol uznaný za vinného z obzvlášť závažného zločinu podvodu v spolupáchateľstve na desať a pol roka nepodmienečne. To všetko so zaradením do najprísnejšieho stupňa stráženia. 

"Berieme na vedomie rozsudok príslušného súdu. Je nám však jasné, že toto konanie nášho zamestnanca poškodilo morálnu kredibilitu cirkvi," vyjadril sa Biskupský úrad Spišská Kapitula. Ako informovala televízia Markíza, za zmienku stojí, že Vladislav Saniga túto nedeľu, teda už po potvrdení rozsudku, slúžil omšu v Liptovskom Jáne. "Farnosť Liptovský Ján má svojho správcu farnosti. Ak ho on pozval slúžiť svätú omšu, je to v poriadku, pretože bývalý dekan Vladislav Saniga zatiaľ nemá zakázané slúžiť sväté omše," informoval Biskupský úrad Spišská Kapitula. 

V Liptovskom Jáne TV Markíza miestneho farára nezastihla. Do konca mesiaca je na dovolenke. "Názory boli rôzne, ale pán dekan, ktorý nedávno pôsobil v Liptovskom Jáne, bol na zastupovaní, vzhľadom na to, že pán farár je toho času na dovolenke. Myslím si, že ľudia boli na svätej omši hlavne kvôli slovu Božiemu a nie kvôli farárovi," povedal Ladislav Garabáš z hospodárskej rady vo farnosti Liptovský Ján. 

Ako informovala televízia Markíza, rovnaký trest ako dekan dostala aj jeho spoločníčka. Podľa vyjadrenia diecézy Vladislav Saniga už previedol na poškodenú farnosť vlastný pozemok ako náhradu za chýbajúcu čiastku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies