Kňaz odsúdený za podvod pri predaji pozemkov uspel na Najvyššom súde: Hrozilo mu 10 rokov!

NETKY.SK • 27 August 2014, 11:41 • 2 min
Kňaz odsúdený za podvod pri predaji pozemkov uspel na Najvyššom súde: Hrozilo mu 10 rokov!

BRATISLAVA - Rimskokatolícky kňaz Vladislav S. uspel na Najvyššom súde (NS) SR so svojím dovolaním proti predchádzajúcemu rozsudku, podľa ktorého si mal za podvod pri predaji cirkevných pozemkov odsedieť 10,5 roka v najprísnejšom väzení. TASR to potvrdila Kancelária predsedu NS SR.

slovakia

left justify in out

Podľa rozhodnutia NS SR z utorka (26.8.) nižší súd porušil zákon v neprospech kňaza, pretože jeho rozhodnutie bolo založené na nesprávnom právnom posúdení skutku, ktorého sa mal obvinený dopustiť. Prípad sa tak vráti na Krajský súd v Žiline, ktorý bude musieť znovu rozhodnúť. 
      

Vladislav S. z Liptovského Mikuláša bol spolu s Ľubomírou H. odsúdený za to, že v roku 2008 pri predaji cirkevných pozemkov v Dovalove (mestská časť Liptovského Hrádku) za 420.000 eur si neoprávnene chceli nechať až 150.000 eur. Okresný súd v Liptovskom Mikuláši ich za to potrestal väzením na 12 rokov. Krajskému súdu sa to zdalo prísne, v auguste minulého roka im trest zmiernil na 10,5 roka. Krátko na to našli Ľubomíru H. mŕtvu. Denník Nový Čas vtedy informoval o tvrdeniach susedov, podľa ktorých neuniesla predstavu, že pôjde vo väzenia. Na uznanie viny zareagoval aj diecézny biskup, ktorý podľa denníka zabezpečil, že Vladislav S. už nebol štatutárnym zástupcom žiadnej cirkevnej organizácie. 
      

Procesu na cirkevnom súde sa kňaz obávať nemusí. Kancelár biskupského úradu Spišskej diecézy Peter Majcher pre TASR uviedol, že cirkev v tomto prípade nemá dôvod zasahovať, keďže s kňazom prebehol proces na civilnom súde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies