Kňaz objavil jeden z najväčších diamantov na svete, pozrite si, ako s ním naložil

NETKY.SK • 6 December 2017, 10:09 • 2 min
Kňaz objavil jeden z najväčších diamantov na svete, pozrite si, ako s ním naložil

NEW YORK – V pondelok na aukcii spoločnosti Rapaport Group v New Yorku vydražili za 6,5 milióna amerických dolárov diamant, ktorý minulý rok objavil kňaz na východe afrického štátu Sierra Leone.

slovakia

left justify in out

Kňazovi sa o takto náleze ani nesnívalo! V malej bani našiel jeden z najväčších surových diamantov na svete, presnejšie ide o 14ty najväčší na Zemi. Kresťanský duchovný teraz môže pomôcť mnohým ľuďom, ktorý žijú na pokraji chudoby. Drahokam váži 709-karátov, patrí k doteraz najväčším surovým diamantom, aké sa kedy našli. Keďže sa časť peňazí z predaja vráti do krajiny pôvodu a finančné prostriedky pôjdu na projekty, ktoré by mali zlepšiť podmienky obyvateľov v obci Koryard, dostal prezývku „Diamant mieru“. Na aukcii si ho vydražil predseda spoločnosti Graff Diamonds Laurence Graff, Martin Rapaport.

 

Keď sa vzácny diamant pokúšali predať sprvu na aukcii v hlavnom meste Sierra Leone, Freetowne, dostali ponuku na 7,8-miliónov USD. Miestna vláda však rozhodla, že drahokam pôjde do dražby mimo afrického kontinentu a ponúkla ho na aukcii v New Yorku. Kde sa žiaľ vydražil o menej ako 1-milión dolárov. Čo aj napriek tomuto faktu až tak neprekáža, keďže budú naplnené kňazove požiadavky. Do regiónu, kde diamant našiel poputuje 3,8 milióna USD.

 

Drahom objavil kňaz Emmanuel Momoh v bani pri meste Koryard a poctivo ho odovzdal vláde. Ako uviedol sám kňaz, ak by ho predal na čiernom trhu, miestna komunita by z toho nemala žiaden úžitok ako zabezpečenie pitnej vody, elektriny, lekárskej pomoci či vybudovanie infraštruktúry. Šťastný kupca uviedol, že táto netradičná aukcia a celé okolnosti okolo nájdenia diamantu až po využitie financií môže výrazným spôsobom zlepšiť vzťahy medzi pracujúcimi baníkmi a vládou Sierra Leone. Predseda je presvedčený, že ak ľudia uvidia, že peniaze z predaja diamantov im prinášajú prospech, v budúcnosti by mohli viac spolupracovať s vládnymi orgánmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies