Kňaz, ktorý obťažoval mladistvé farníčky, bol odsúdený na podmienečný trest

NETKY.SK • 2 Február 2019, 08:26 • 2 min
Kňaz, ktorý obťažoval mladistvé farníčky, bol odsúdený na podmienečný trest

COLMAR - Na päť rokov väzenia, z toho tri podmienečne, odsúdil súd vo Francúzsku kňaza, ktorý sexuálne obťažoval štyri maloleté zo svojej farnosti. Jedna z nich mala v čase spáchania trestného činu len deväť rokov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom televízia France 3.

 

Súdny proces so 60-ročným kňazom sa konal v meste Colmar na severovýchode Francúzska, a to s vylúčením verejnosti. Rozsudok súd vyniesol v piatok.

 

Ako poznamenala agentúra AFP, súd kňaza odsúdil na trojročný podmienečný trest a dva roky probačného dohľadu. Prokuratúra pritom žiadala ako trest štyri roky väzenia nepodmienečne a dva roky sociálno-justičného dohľadu.

 

obrazok

 

Okrem trestu väzenia súd nariadil, že kňaz musí cirkvi vrátiť aj odcudzených 100.000 eur. Má povinnosť pokračovať v psychologickej terapii, má zákaz priblížiť sa k svojim obetiam a vykonávať aktivity s účasťou mladistvých. Nesmie pôsobiť v regióne Alsasko, kde svojho času došlo k trestným činom.

 

Odsúdený muž svoje útoky páchal v rokoch 2001-06 a 2011-16.

 

Kňaz svoje konanie oľutoval a obetiam i veriacim svojej bývalej farnosti sa zaň ospravedlnil. Priznal sa tiež, že spreneveril viac ako 100.000 eur z farskej pokladne a previedol ich jednej z obetí ako odmenu za jej "ústretovosť". Celkovo jej - i z vlastných peňazí - zaplatil 240.000 eur. Mladá žena bola podozrivá zo zamlčania podvodu, súd však nenašiel dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia.

 

V posledných rokoch sa vo Francúzsku objavilo viacero podobných káuz. Do niektorých prípadov boli a sú zaplatení aj vysokopostavení cirkevní hodnostári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona