Kňaz Juraj Gradoš objavil 370 rokov starú vzácnu listinu

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 14:05 • 2 min
Kňaz Juraj Gradoš objavil 370 rokov starú vzácnu listinu

PREŠOV – Gréckokatolícky kňaz Juraj Gradoš objavil vzácny dokument z 24. apríla 1646, ktorý súvisí s Užhorodskou úniou. Doteraz sa odborníci domnievali, že akt Užhorodskej únie nebol zdokumentovaný, a teda nebol priamo v deň jej uzavretia zhotovený žiaden zápis.

slovakia

left justify in out

To nový objav vyvracia. Doposiaľ bol známy iba neskorší dokument z 15. januára 1652. Cirkev to považuje za unikátny objav. Informoval o tom dnes hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

 

Na nájdenej listine je latinský text, pod ktorým nasleduje pravdepodobne 63 podpisov kňazov. Gradoš vzácny dokument našiel 4. mája, preto je ešte v štádiu skúmania. „Bližšie informácie o historickom objave vzácneho dokumentu budú v najbližšom čase zverejnené v odbornej literatúre,“ uviedol Petrík.

 

Kňaz, ktorému sa podarilo listinu nájsť, pripravuje publikáciu edície Gréckokatolícka cirkev na Slovensku, ktorá vychádza od roku 2012 a bude zavŕšená v roku 2018 pri príležitosti 200. výročia vzniku gréckokatolíckej Prešovskej eparchie. Súčasne je to jeho dizertačná práca. „Objav je o to vzácnejší, že k nemu došlo v čase, keď sme si pred pár dňami pripomenuli 370. výročie Užhorodskej únie,“ konštatoval hovorca.

 

Užhorodská únia bola formálnym aktom obnovenia plného cirkevného spoločenstva medzi cirkvou byzantského obradu v Mukačevskej eparchii, do ktorej patrilo aj územie terajšej Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, a katolíckou cirkvou. Podľa historikov sa tak stalo 24. apríla 1646 na zámku Drugetovcov v Užhorode, kde bolo prítomných 63 gréckokatolíckych kňazov a jágerský rímskokatolícky biskup Juraj Jakušič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies