Kmeňoví bojovníci v Ugande zabili najmenej 12 ľudí

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 13:00 • 2 min
Kmeňoví bojovníci v Ugande zabili najmenej 12 ľudí

KAMPALA - Najmenej 12 ľudí zahynulo v Ugande pri útokoch kmeňových síl na civilistov a bezpečnostné sily. K útokom došlo pri hranici s Konžskou demokratickou republikou, informovala dnes ugandská polícia.

slovakia

left justify in out

Ozbrojenci zaútočili na vládne budovy v troch západných okresoch, kde už dlhú dobu vzdorujú vláde a kde panuje napätie medzi konkurenčnými kmeňmi, napísala agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu polície Freda Enangu.
      

Podľa jeho slov prišli o život najmenej traja policajti a šesť útočníkov, ktorí boli vyzbrojení "strelnými zbraňami, oštepmi a mačetami". Sedemnásť ďalších polícia zatkla.
      

Enanga uviedol, že útoky pravdepodobne spáchali "radikálne živly" zo skupiny Obusinga bwa Rwenzururu, ktorej členovia - z kmeňa Bakonzo - majú spory so susedným kmeňom Bamba.
      

Podľa miestneho analytika Angela Izamu oba kmene pravidelne bojujú o prírodné zdroje a poľnohospodársku pôdu a môžu mať pocit, že bezpečnostné sily nie sú vždy spravodlivým arbitrom v konfliktoch. Nevylúčil, že terčom útokov boli niektorí konkrétni členovia miestnej polície.
      

Okrem toho, ako tvrdí armáda, panujú obavy, že islamistická skupina ADF, ktorá v 90. rokoch spustila v oblasti krvavú kampaň, sa snaží preskupiť. Jej bojovníci v súčasnosti operujú v susednej Konžskej demokratickej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies