Kmeňové bunky dokážu vzniknúť aj z krviniek

NETKY.SK • 29 Január 2014, 16:13 • 2 min
Kmeňové bunky dokážu vzniknúť aj z krviniek

LONDÝN - Kmeňové bunky dokážu vzniknúť aj stimulovaním krviniek kyselinou s nízkou hodnotou pH. Tvrdia to japonskí vedci vo svojej najnovšej štúdii zverejnenej v časopise Nature.

slovakia

left justify in out

Podľa výskumníkov sa kyselinou stimulované krvinky dokážu pretransformovať na kmeňové bunky, ktorými sa následne môžu liečiť rôzne orgány. "Je vzrušujúce myslieť na možnosti, ktoré nám tento objav ponúka. A to nielen v regeneratívnej medicíne, ale tiež pri rakovine," uviedla Haruko Obokata z Riken Centre for Developmental Biology. Vedkyňa je podľa vlastných slov prekvapená, že krvinky takýmto spôsobom reagujú na svoje prostredie.

Objav pritom pochádza z testov na krvi z myší. Vedci preto v súčasnosti testujú ľudské krvinky. "Ak to bude fungovať na ľuďoch tak ako na myšiach, pôjde o rýchlejší, lacnejší a možno aj bezpečnejší spôsob reprogramovania buniek," vyhlásil Chris Mason z University College London. Liečba degenerácie žltej škvrny, ktorá vedie ku strate zraku, napríklad, v súčasnosti trvá až 10 mesiacov a je vysoko nákladná. Podľa Masona nová metóda tvorby kmeňových buniek skráti celú liečbu aj o niekoľko týždňov, čo nakoniec aj zníži náklady. 

"Je to revolučný prístup," komentoval metódu Dusko Ilic z Kings College London. "Nezjednodušuje však liečbu pomocou kmeňových buniek. V tomto prípade budeme musieť používať rovnaké opatrenia ako pri kmeňových bunkách izolovaných z embryí alebo po reprogramovaní štandardnou metódou," dodáva vedec. 

Hoci mnohí odborníci považujú objav za zásadný, potrvá ešte dlho, kým pochopia povahu kmeňových buniek vytvorených kyselinovou stimuláciou. Ako uviedol Lovell-Badge z Rady pre lekársky výskum vo Veľkej Británii, vedci musia ešte spoznať mechanizmus, ktorý stojí za transformáciou kyselinou stimulovaných krviniek a tiež zistiť, prečo sa niečo podobné nestane, keď zjeme citrón alebo vypijeme colu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies