Kľúčovými témami fóra GLOBSEC bude terorizmus či varšavský summit NATO

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 13:17 • 2 min
Kľúčovými témami fóra GLOBSEC bude terorizmus či varšavský summit NATO

BRATISLAVA – Terorizmus v Európe je najdôležitejšou témou 11. ročníka Strategického bezpečnostného fóra GLOBSEC 2016, ktoré bude od 15. do 17. apríla v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Fórum sa totiž zaoberá globálnou bezpečnosťou a spoluprácou. K nemenej podstatným témam patrí i vyriešenie situácie na Blízkom východe či príprava summitu NATO vo Varšave. Ako ďalej povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zakladateľ fóra GLOBSEC Róbert Vass, hostia sa budú zaoberať i migráciou, vzťahmi s Ukrajinou a novou potenciálnou ukrajinskou vládou, ale aj budúcimi vzťahmi s Ruskom či otázkou júnového referenda v Británii o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Podľa Vassa budú mať totiž výsledky referenda zásadný dopad na budúcnosť celej Európy.


Na GLOBSEC príde tento rok približne tisíc hostí z viac ako 70 krajín sveta. Medzi nimi je 20 ministrov, štyria prezidenti - Bulharska, Macedónska, Chorvátska a Slovenska, ako aj dvaja premiéri - Slovenska a Českej republiky. Silné zastúpenie bude mať USA, pričom na fórum zavíta i bývala ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Madeleine Albrightová. Zástupcov rezortov diplomacie bude mať na GLOBSEC aj Jordánsko, India či Japonsko.

 

„Globálny dosah fóra teda stále zvyšujeme,“ poznamenal Róbert Vass. Účasť potvrdila aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, ktorá sa stretne s ministrami obrany Visegrádskej štvorky (V4). Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, ktorá sa narodila na pražskom Smíchove ako Marie Jana Korbelová, si v Bratislave zároveň prevezme Českú a slovenskú transatlantickú cenu (CSTA) za svoj prínos k posilneniu euroatlantických vzťahov.


Súčasťou Strategického bezpečnostného fóra bude po tretíkrát aj formát Globsec City Talks v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. V Bratislave sa bude diskutovať v Štúdiu L+S, pričom debata je prístupná verejnosti, avšak treba sa na ňu zaregistrovať, pretože kapacita je obmedzená. Minimálne jednu debatu bude podľa Vassa vysielať aj BBC, viaceré aj európske spravodajské stanice.

 

Fórum prinesie i formát Globsec young leaders forum, na ktoré prídu mladí ľudia z viac ako 30 krajín pracujúci na ministerstvách či v parlamentoch. Po prvýkrát bude podujatie možné sledovať aj cez portál globsec.tv, ktorý ponúkne okrem priameho prenosu aj iné rozhovory či tlačové konferencie.


Zakladateľ fóra Róbert Vass spomenul aj iniciatívu organizátorov, a teda pracovnú skupinu, ktorá vznikla vlani v decembri a jej cieľom je prísť s nezávislými odporúčaniami pre európske krajiny, čo by mali spraviť, aby lepšie dokázali zbierať a analyzovať dáta v súvislosti s terorizmom. Vedie ju bývalý minister vnútra USA, je v nej bývalý minister vnútra Veľkej Británie, bývalý šéf nemeckých tajných služieb, ako aj bývalý švédsky premiér.

 

Cieľom skupiny je prísť s nezávislými odporúčaniami pre Európske krajiny, čo by mali spraviť, aby lepšie dokázali zbierať a analyzovať dáta. „Na GLOBSEC budeme mať pripravenú analýzu toho, kde sú v európskom bezpečnostnom systéme najslabšie miesta,“ vysvetlil s tým, že skupina v druhej polovici roka pripraví prvé odporúčania.


„Raz do roka sa stretávame, aby sme sa zamysleli nad tým, čo sa deje, čo s tým urobiť, čo to pre nás znamená či ako sa k tomu postaviť,“ povedal na tlačovej konferencii čestný prezident Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer s tým, že svet ani po roku nie je bezpečnejší, stabilnejší či lepší. Posledný rok bol podľa jeho slov jeden z najdynamickejších, avšak v tom najhoršom slova zmysle.

 

„Rusko okupujúce časť susednej krajiny, Európa rozkolísaná ako nikdy predtým, máme na spadnutie referendum, ktoré možno posunie jednu z najväčších krajín Európy k vystúpeniu z únie, čo by bol tragédia,“ pripomenul. Káčer však spomenul i nárast extrémistických strán, nespokojnosť s vnútorným systémom či islamský terorizmus, ktorý je útokom na hodnotový systém Európy. Ako uzavrel, tém je viac ako kedykoľvek predtým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies