Kľúčovým faktorom liečby zhubných nádorov tráviaceho traktu je ich včasná diagnostika

NETKY.SK • 5 Október 2020, 18:07 • 2 min
Kľúčovým faktorom liečby zhubných nádorov tráviaceho traktu je ich včasná diagnostika

BRATISLAVA - Kľúčovým faktorom liečby zhubných nádorov tráviaceho traktu je ich včasná diagnostika. Výskyt týchto ochorení však napriek pokrokom v liečbe neustále stúpa.

slovakia

left justify in out

Hlavným problémom je nízky počet zachytení ochorenia v skorých štádiách, kedy sa dá ešte liečiť štandardnými terapeutickými postupmi.

 

Prevencia a včasná diagnostika sú preto základom pre zvýšenie percenta prežívania pacientov a zlepšenie kvality ich života. Tento cieľ si kladie projekt Vision, ktorý je podporený z programu Európskej únie pre výskum a inovácie Horizont 2020.

 

Uviedla to zástupkyňa Biomedicínskeho centra (BMC) SAV pre komunikáciu a médiá Zuzana Vetrecin Čeplíková.

 

img

 

Ústav experimentálnej onkológie BMC SAV, ktorý sa dlhodobo venuje výskumu zhubných nádorov tráviaceho traktu, je koordinátorom projektu.

Jedným z hlavných cieľov projektu Vision je hľadanie nových inovatívnych prístupov na včasnú diagnostiku týchto ochorení.

 

Ambíciou projektu je zatraktívniť onkologický výskum pre mladých vedcov a lekárov a podporiť ich profesionálny rast. Projekt umožňuje mladým vedcom pracovať v renomovaných zahraničných laboratóriách, jeho úlohou je tiež posilnenie vedeckej spolupráce na národnej a medzinárodnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona