Kľúčový nemecký index Dax po prvýkrát prelomil hranicu 12-tisíc bodov

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:17 • 2 min
Kľúčový nemecký index Dax po prvýkrát prelomil hranicu 12-tisíc bodov

FRANKFURT - Európske akcie nezadržateľne pokračujú v posilňovaní a nemecký kľúčový index stanovil nové rekordné maximum. Dôvodom je oslabovanie eura v dôsledku nákupu dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dax po vyše 9-týždňovom nepretržitom posilňovaní dnes po prvýkrát v histórii prekročil psychologicky dôležitú hranicu 12.000 bodov. Index sa predpoludním dostal až na úroveň 12.001,98 bodu, čo je o 0,8 % viac ako v piatok (13. 3.) na konci obchodovania. Kľúčový nemecký akciový index pritom prekonal 11.000 hranicu len v polovici februára.

 

Investori sa čoraz viac obracajú na akciové trhy, pretože výnosy dlhopisov v dôsledku nákupu štátnych dlhopisov ECB sú len minimálne. ECB a centrálne banky členských štátov eurozóny plánujú minimálne do septembra 2016 nakupovať štátne dlhopisy a ďalšie cenné papiere v hodnote okolo 60 miliárd eur mesačne. ECB chce týmto spôsobom podporiť ekonomiku menovej únie a zvýšiť dlhodobo nízku infláciu smerom k cieľovým dvom percentám.

 

Program ECB má tiež negatívny vplyv na euro a očakáva sa, že oslabenie meny tiež podporí ekonomiku eurozóny a zisky exportérov z regiónu. Spoločná mena sa dnes síce mierne zotavila, stále však je jej hodnota voči doláru približne o 25 % nižšie v porovnaní s májom 2014.

 

Širší paneurópsky index FTSEurofirst 300 dnes predpoludním vzrástol až o 0,7 % na 1589,57 bodu, čo je najviac od konca roka 2007.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies