Klubové tituly na Slovensku vlani prilákali rekordný počet divákov

NETKY.SK • 5 Február 2016, 13:49 • 2 min
Klubové tituly na Slovensku vlani prilákali rekordný počet divákov

BRATISLAVA - Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) uviedla v roku 2015 do kín 34 dlhometrážnych filmov, z toho sedem slovenských.

slovakia

left justify in out

"Celkový počet divákov vzrástol oproti minulému roku o viac ako 12.000. Najobľúbenejším filmom sa stali Divoké historky, v top desiatke však nechýbala ani animovaná rozprávka Pieseň mora a až tri slovenské tituly," TASR informovala Martina Pašteková z ASFK. Filmy distribuované asociáciou si prišlo pozrieť spolu 136.616 divákov. "Čo je presne o 12.421 viac ako rok predtým. Celkovo je tento počet najvyšší za posledných 13 rokov."

 

V TOP 10 najnavštevovanejších filmov roku 2015 je komédia, dokumenty aj drámy, v rebríčku nechýbajú ani slovenské tituly. Na jeho vrchole je argentínska drsná komédia Divoké historky (r. Damián Szifron) s počtom divákov 13 227. "Obľúbenosti sa tešila nielen v kamenných kinách, ale aj na letných projekciách, kde úspešne napĺňala amfiteátre, námestia či nádvoria," doplnila.

 

Druhé miesto patrí rozprávke Pieseň mora (r. Tomm Moore), ktorá zaujala nielen silným príbehom, ale aj tradičnou animáciou, prišlo si ju pozrieť 11.853 divákov. Trojicu top filmov uzatvára s počtom 9504 divákov európsky film roka Mladosť (r. Paolo Sorrentino), ktorý je aj najnavštevovanejším filmom najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku - Projekt 100.

 

Skvelé výsledky zaznamenali slovenské snímky. Zo siedmich uvedených v ostatnom roku sa v TOP 10 ocitli až tri. Jednoznačným víťazom spomedzi nich je hraný film Marka Škopa Eva Nová, v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou, ktorý si vlani prišlo pozrieť 9313 divákov.

 

"Premiéru mal len 19. novembra a čísla návštevnosti rastú aj v novom roku. Aktuálne je to vyše 11.000," dodala Pašteková s tým, že veľký záujem bol aj o slovenské dokumentárne snímky. Zaujali najmä Anton Srholec (r. Alena Čermáková) - 6589 divákov a Suri (r. Pavol Barabáš) - 4694 divákov. "Tie boli navštevované nielen v kinách, ale premietali sa aj na školských projekciách," uzavrela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona