Klub spisovateľov môže podľa Mikurčíka zachrániť iba nočný bar a herne

NETKY.SK • 7 August 2015, 14:58 • 2 min
Klub spisovateľov môže podľa Mikurčíka zachrániť iba nočný bar a herne

BRATISLAVA - Jediný, kto môže priniesť do Klubu slovenských spisovateľov investície nevyhnuté na to, aby klub bol funkčný a nezavrel ho hygienik, sú herne a nočné kluby, na dnešnej tlačovej besede to uviedol konateľ spoločnosti Arthur DS Erik Mikurčík.

slovakia

left justify in out

"Momentálne potenciálnym prevádzkovateľom nemôžeme garantovať dlhšiu dobu nájmu ako rok," povedal Mikurčík. Zároveň dodal, že problémom je aj to, že klub je v suteréne, nemôže mať terasu do ulice, čo ho limituje. "Nočný bar si tu viem predstaviť, že tu môže fungovať. Herne sme zavrhli plošne. Momentálne rokujeme s tromi možnými prevádzkovateľmi o podmienkach, o garanciách," odpovedal Mikurčík na otázku agentúry SITA o tom, či je možná zmena Klubu slovenských spisovateľov na nočný klub. Uvítal by, ak by bol priestor otvorený aj cez deň a ponúkal reštauračné služby. Podmienkou je, aby nájomca priestory klubu zrekonštruoval.


Podľa Mikurčíka je Dom spisovateľov objekt, do ktorého sa za 40 rokov takmer neinvestovalo, je v havarijnom stave, presakuje tam spodná voda, potrubia sú hrdzavé, problémom sú aj okná, strecha a ďalšie jeho časti. Nevyhnutná komplexná rekonštrukcia Domu spisovateľov na Laurinskej ulici číslo 2 v centre hlavného mesta, v suteréne ktorého sa nachádza klub, podľa Mikurčíka nie je reálna pre právne spory medzi majiteľmi budovy - spoločnosťou Arthur DS a Spolkom slovenských spisovateľov (SSS).

 

Arthur DS má v nájme a v správe celú budovu Domu spisovateľov, taktiež je majiteľom polovičného podielu v budove, druhá polovica patrí Spolku slovenských spisovateľov, informoval dnes Mikurčík. Podľa neho sa snažia o mimosúdnu dohodu so spolkom, ten však tvrdí, že zmluvy o prenájme Domu spisovateľov spoločnosti Arthur DS sú neplatné. Arthur DS kúpil svoj podiel na budove na jar 2014 od Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska.


Ako pre médiá po tlačovej besede povedal za Spolok spisovateľov Slovenska spisovateľ a bývalý predseda SC PEN Gustáv Murín, podľa jeho informácií sa vedú rokovania o tom, že Dom spisovateľov ako celá budova by mohol byť "Domom zahraničných Slovákov, lebo aj tak sa hľadá Dom zahraničných Slovákov v Bratislave. Toto by všetko mohlo byť sanované vládou a štátom a mohla by to byť jedna kultúrna inštitúcia na najvyššej úrovni, nie kšeft pre nejakú firmu".

 

Ako dodal, o týchto veciach sa rokuje, nevie, v akom je to štádiu, keďže je to podľa Murína záležitosťou Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Ministerstvo zahraničných vecí podľa jeho hovorcu Petra Stana túto informáciu preveruje. Navyše podľa Murína existuje aj alternatíva, že by sa z Domu spisovateľov stala obdobná inštitúcia ako Kunsthalle, Literárny dom platený z európskych fondov.


Spisovatelia volajú po záchrane Klubu slovenských spisovateľov v Bratislave pre literátov. Obávajú sa totiž, že z klubu bude nočný striptízový klub. Spolok slovenských spisovateľov zverejnil na svojej webstránke https://www.spolok-slovenskych-spisovatelov.sk koncom júla výzvu "Zachráňme Klub slovenských spisovateľov", v ktorej sa medzi iným obracia na ministra kultúry Mareka Maďariča s návrhom na zaradenie Klubu slovenských spisovateľov do zoznamu kultúrnych pamiatok, vrátane jeho interiéru.

 

Ministerstvo kultúry (MK) SR 4. augusta oznámilo, že podnet postúpilo Pamiatkovému úradu SR, keďže zo zákona ide o kompetenciu pamiatkarov a nie MK SR. Pre posunutie podnetu pamiatkarom sa rozhodlo preto, lebo "súčasťou objektu sú aj vzácne architektonické články, tzv. gotické sedílie, evidované v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národné kultúrne pamiatky". Ministerstvo považuje za vhodné, aby podnet na vyhlásenie celého objektu na Laurinskej ulici č. 2 v Bratislave vyhodnotil Pamiatkový úrad SR a aby k nemu zaujal stanovisko.


Spolok slovenských spisovateľov považuje postup firmy Arthur DS, s. r. o., vo veci Klubu slovenských spisovateľov na Laurinskej 2 v Bratislave "za neakceptovateľný". "Dňa 20. júla tohto roka sme sa v ozname na vstupných dverách do budovy s poľutovaním dozvedeli, že Klub spisovateľov končí. Spolok slovenských spisovateľov vzápätí vyzval nájomcu, firmu Arthur DS, s. r. o., aby nezmenila účel využívania tradičného klubu spisovateľov a zachovala jeho fungovanie. Navzdory tomu sa však 27. júla tohto roka objavil nad vstupným schodiskom do Klubu slovenských spisovateľov veľký baner s nápisom ARTHUR NIGHT CLUB a s vyobrazením striptízovej tanečnice, ktorý avizuje otvorenie nočného striptízového klubu v priestoroch Klubu slovenských spisovateľov," píše spolok okrem iného vo výzve.

 

Spolok tvrdí, že nájomca budovy firma Arthur DS rozhodol o zriadení nočného striptízového klubu bez vedomia spolku ako 50-percentného spoluvlastníka budovy a považuje to za "poburujúci a provokatívny zámer znehodnocujúci genia loci Klubu slovenských spisovateľov". Dodáva, že "uvedený zámer nemá žiadnu oporu ani v zmluve o prenájme, na ktorú sa Arthur DS odvoláva ako na platnú, napriek tomu, že zmluva je predmetom súdnej žaloby vo veci jej neplatnosti".


Firma Arthur DS reaguje na tvrdenia spolku a tvrdí, že SSS svoj záujem o klub spisovateľov iba predstiera. Prízvukujú, že do manažmentu nehnuteľnosti Dom spisovateľov vstúpili v septembri 2012, no už vtedy bolo podľa firmy zrejmé, že celá táto budova v centre Bratislavy je bez väčších investícií ekonomicky neudržateľná.

 

"Do budovy z obdobia socializmu sa od jej výstavby takmer nič neinvestovalo. Spolok spisovateľov Slovenska ako spoluvlastník budovy však odmieta akúkoľvek investíciu do jej opravy," uviedol konateľ spoločnosti Arthur DS Erik Mikurčík vo svojom stanovisku z 30. júla s tým, že už hrozilo nútené zavretie klubu i celej budovy. Spoločnosť chce podľa Mikurčíka budovu kompletne zrekonštruovať, ale pre tento cieľ je nevyhnutná súčinnosť Spolku slovenských spisovateľov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona