Klub SaS-OKS dal podnet na prešetrenie konania Ftáčnika

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 11:43 • 2 min
Klub SaS-OKS dal podnet na prešetrenie konania Ftáčnika

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci združení v klube SaS-OKS podali pred dvoma dňami na podateľni magistrátu podnet na prešetrenie možného porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov.

slovakia

left justify in out

Žiadajú mestské zastupiteľstvo, aby sa zaoberalo pôsobením primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) v dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne. Tam mal Ftáčnik sedieť nezákonne od marca 2012.

Podľa člena klubu Jána Hrčku dostali mestskí poslanci ešte v júni od občana otázku, či primátor neporušuje ústavný zákon, ak sedí v dozornej rade súkromnej poisťovne. Ako verejný funkcionár môže byť členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto. "Odvtedy prešli skoro dva mesiace, my ako poslanci sme nedostali žiadnu informáciu, že by sa oficiálne v tejto veci konalo," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Hrčka.

Mestský poslanec vysvetlil, že podľa zákona začatie konania začína buď z vlastnej iniciatívy orgánu – mestského zastupiteľstva, alebo na riadne zdôvodnený podnet. "Mestské zastupiteľstvo sa však odvtedy nestretlo a podnet občana pravdepodobne nebol vzatý dostatočne vážne. Podľa nás úplne nespĺňal všetky zákonom stanovené podmienky, aby sa dal považovať za podnet," povedal. Preto klub podal podnet oficiálne, dnes chce jeho sken v elektronickej podobe poslať aj na všetky mailové adresy poslancov.

Ak mestské zastupiteľstvo dodrží 60-dňovú zákonnú lehotu, malo by sa tým podľa Hrčku zaoberať 20. septembra. Riadne zasadnutie je však naplánované až na 26. septembra. Poslanci sa tak možno stretnú mimoriadne. V prípade, že zastupiteľstvo ako prvostupňový orgán rozhodne, že k porušeniu zákona prišlo, podľa Hrčku hrozí Ftáčnikovi pokuta vo výške šiestich mesačných platov.

Šéf kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy už minulý týždeň reagoval, že Ftáčnik nemal vedomosť o tom, že jeho členstvo v dozornej rade Komunálnej poisťovne môže byť v konflikte s ústavným zákonom. "Hneď, ako bol na to upozornený začiatkom júna, nechal si veci preveriť, vzdal sa členstva a vrátil finančnú odmenu," zdôraznil Andrassy. Za obdobie, kedy v dozornej rade Ftáčnik sedel, mal zarobiť vyše 10.000 eur.

Andrassy uznáva, že neznalosť zákona neospravedlňuje, ale trvá na tom, že Ftáčnik ho neporušil vedome. "On nikdy netajil, že je členom dozornej rady. Je na jeho osobnom rozhodnutí, ako túto skutočnosť k sebe samému vyhodnotí, ale najpodstatnejšie je, že sa členstva vzdal a vždy verejne informoval, že je členom dozornej rady," tvrdí Andrassy, ktorý dôvod na vzdanie sa funkcie primátora nevidí.

Za slovenskú samosprávu bol v dozornej rade tejto poisťovne aj súčasný šéf ZMOS-u a primátor Nitry Jozef Dvonč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona